В чувствителен момент, когато светът говори за риск от глобална

...
В чувствителен момент, когато светът говори за риск от глобална
Коментари Харесай

Турция и Гърция алармират за вредител по слънчогледа. Има ли риск за България?

В сензитивен миг, когато светът приказва за риск от световна продоволствена рецесия, Турция и Гърция сигнализираха за вреди, нанесени върху слънчогледовите насаждения от пакостник, шокиращ огромни площи в двете страни покрай границата с България. В Гърция въпросът стигна даже до Народното събрание, където опозиционни депутати желаеха да научат от министъра на земеделието дали няма да бъде оповестено бедствено състояние, а турски специалисти предизвестиха за допустимо отражение на казуса върху цената на слънчогледовото олио. Ливадна пеперуда се следи и у нас, потвърдиха пред Българска телеграфна агенция от Добруджанския аграрни институт, където са постъпили сигнали от фермери със наранени посеви. Миналата седмица министърът на земеделието Иван Иванов е издал заповед, с която афишира каламитет за територията на Република България по отношение на откритото всеобщо намножаване на многоядния противник ливадна пеперуда, като е избран период до 30 юли за използване на ограниченията за очистване на заплахата за растенията.

„ Червей палач “ опустошава нивите в един от най-богатите селскостопански региони на Гърция по поречието на река Марица край границата с Турция, сигнализираха доста гръцки медии. Колкото и това определение да е биологически неопределено, „ черната гъсеница “, както я назовават други гръцки публицисти, фактически убива поминъка на мнозина стопани в южната ни съседка. Вредителят беше разпознат като ларва на пеперуда от семейство Crambidae и по-конкретно ливадна пеперуда, като всеобщото му настъпление беше разпознато за първи път в Гърция на 11 юли в региона на селището Тихеро, което се намира на едвам 4 километра от граничната с Турция река Марица. От тогава гъсеницата е унищожила огромни площи със слънчоглед, люцерна и други култури в окръг Еврос. Макар и в по-ограничени размери, казусът към този момент е открит и в други гръцки окръзи, а точно Родопи и Кавала.

От управата на регионалната единица Еврос в Северозападна Гърция оповестиха началото на всеобщо напръскване против нашествието, като предизвестиха пчеларите да отстранят краткотрайно кошерите си от мощно засегнатите региони, с цел да предпазят пчелите от инсектицидите.

Според заместник-областния шеф на Еврос Василиос Делистаматис, представен от осведомителния уебсайт „ Паратиритис тис Тракис “ казусът е невиждан по размера, плътността и скоростта си, по тази причина е предложено всеобщо напръскване във всички обработваеми площи, с цел да не се допусне разпространяването му и в други райони. Той сподели, че ентомолозите за първи път виждат толкоз всеобщо и бързо разпространяване на типа, като сходно настъпление се следи също България и Турция.

Що се отнася до обработката с пестициди от въздуха, Делистаматис, представен от ЕРТ, сподели, че за това е належащо изключително позволение от министерството на земеделието, тъй като това не е планувано в европейските регламенти.

Въпросът доближи и до гръцкия парламент, където депутати от опозицията насочиха питане към министъра на земеделието какви изключителни ограничения има желание да предприеме и дали ще разгласи бедствено състояние в окръг Еврос.

Турскa Тракия също не бе пощадена от нашествието на ливадна пеперуда, осведомиха турски медии. Популацията на вредителя засегна повърхност от 4 милиона декара в турската Тракийска област, по-специално в окръзите Одрин, Къркларели и Текирдаг.

Насажденията се обработват с инсектициди, а министерството на земеделието и горите увери, че реколтата няма да пострада. Експерти обаче предизвестиха за заплахата от нова " рецесия с олиото " с разрастването на засегнатите площи, писа в. " Джумхуриет ". Според експерти, представени от изданието, обработването на насажденията против вредители не е било осъществено в точния момент, заради което битката няма да е ефикасна. Цитирани в медиите калкулации демонстрират, че нашествието може да докара до загуби в размер на към 15 % от реколтата.

Такава оценка прави и депутатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Окан Гайтанджъоглу, съгласно който едно такова развиване може да се изрази в ново повишаване на цената на слънчогледовото олио, писа в. " Биргюн ". Такъв риск визда и неговият сътрудник от същата партия Веджди Гюндогду, представен от " Джумхуриет ", който упорства за съставяне на спешна маса по казуса, оповестяване на засегнатите от вредителя зони за " зона на злополучие " и компенсиране на загубите на земеделците от фонда, по който се отпускат средства при бедствени обстановки.

Доц. доктор Галин Георгиев, специалист от Добруджанския аграрни институт, уточни в отговор на питане от Българска телеграфна агенция, че установените набези от ливадна пеперуда са повече спрямо предходни години, само че окачестви това като обикновено, като по думите му " в избрани години, на избрани места, при съчетаване на избрани фактори, се получават такива набези освен на неприятели, само че и на заболявания ".

" През тази година имаше мощно нахлуване на заболяването мана по слънчогледа. Някои от посевите пострадаха мощно и се наложи да бъдат презасети ", обръща внимание специалистът. Той прибавя, че сходни набези от заболявания и неприятели ще има и в бъдеще и предизвести: " Не можем да избягаме от тях. Те стават все по-вирулентни и все по-агресивни. Борбата с тях ще става все по-трудна и все по-скъпа ".

Доц. Георгиев предлага по-подробно и по-навременно проучване на всички посеви у нас от способените органи, с цел да се заобикалят и даже да не се позволяват такива проблеми, като заплахата се открие в точния момент и бъдат алармирани земеделските стопани.

Експертът успокоява, че се чака добра годишна продукция на слънчоглед у нас тази година, а в случай че има някакви проблеми с цените на суровината, " то никога те няма да са вследствие на нападението от ливадна пеперуда ".

" Колкото до предстоящата годишна продукция, тя ще бъде добра, съгласно мен малко по-ниска от миналогодишната, само че изцяло задоволителна за облекчаване на вътрешните потребности от олио. Ще има и много продукция за експорт ", сподели още специалистът.

Според него това, от което слънчогледът в този момент се нуждае най-вече, е дъжд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР