До края на месец май страната ни трябва да получи

...
До края на месец май страната ни трябва да получи
Коментари Харесай

До края на май трябва да имаме отговор от ЕК за промените в Плана за земеделието

До края на месец май страната ни би трябвало да получи формален отговор от Европейската комисия във връзка с последните промени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година.

Това стана известно от думите на заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов, който организира осведомителна среща със земеделци от Бургаска област. Основа тематика на диалозите бяха акценти от почналата осведомителна акция от отрасловото министерство за директните заплащания към производителите. 

По време на срещата стана известно, че все още декларираните за подкрепяне обрисувани площи са сред 25 и 30 на 100 за цялата страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Област Бургас е региона с най-голям % обрисувани площи – към 42 на 100 от общия размер на обработваемите земи. В Бургас заместник-министър Капитанов уточни, че към този момент са отворени ограниченията за подкрепяне на секторите свиневъдство и птицевъдство. Приемът е почнал с подаване на съответните документи в регионалните дирекции на Държавен фонд " Земеделие ".  

16 млн. лв. е размерът на средствата, които ще бъдат изплатени на земеделските производители за напояване през тази година. Капитанов уточни, че следва правене на инструкции за кандидатстване по мярката. Съвсем скоро би трябвало да бъде одобрен и бюджетът за три по-малки бранша – картофопроизводство, гъбопроизводство и черупкови култури, като ще се разисква и вид за минимална държавна помощ, известна още като " де минимис " (de minimis). " Вече има избрани средства, извършени са и срещи с трите браншови организации. Обсъждаме елементи по използването на схемите ", сподели отрасловият зам.-министър. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР