В четвъртък Брюксел бе арена на геополитическа битка. Страстите около

...
В четвъртък Брюксел бе арена на геополитическа битка. Страстите около
Коментари Харесай

Студена война, която е по-добре да бъде избегната

В четвъртък Брюксел бе сцена на геополитическа борба. Страстите към пакета " Мобилност 1 " официално бяха свързани с бъдещето на транспортния отрасъл в Европа, само че в реалност опълчването има надалеч по-мащабни измерения. Става дума за борба сред пазарни правила и социализъм, сред свободна търговия и протекционизъм, сред " остарели " и " по-нови " членки на Европейски Съюз. Конфронтация, която върна сянката на Желязната завеса от времето на Студената война.

Кой (ще) завоюва? Засега резултатът наподобява еднакъв - Транспортната комисия в Екологичен потенциал отхвърли настояванията на източноевропейските превозвачи, само че също по този начин неодобрява и две от трите тематики в самия пакет. Развръзката наподобява неразбираема, защото никой не дава признаци, че знае сигурно какво следва по процедура. Което значи, че борбата занапред ще се изостря.

Ето и мнения от западните медии:

Български и румънски водачи на камиони стачкуват против Макрон и пакета " Мобилност ", разяснява Courrier des Balkans (издание на френски език за района на Балканите). Протест за по-малко права, само че за опазване на работата - това е задачата на проведената от български водачи на камиони проява в центъра на Брюксел, подкрепена от техни сътрудници от Румъния, Полша, Унгария, Литва и Латвия.

Близо 700 водачи на камиони, най-вече българи, стачкуваха пред Европарламента в Брюксел, отбелязва белгийският Le Soir. Според тях, препоръчаният от Европейската комисия нов пакет " Мобилност " цели да ги изхвърли от бранша.:

Депутатите от комисията по превоз на Европейския парламент гласоподаваха на 10 януари обществения аспект на пакета за подвижност, написа профилираният уебсайт transportinfo.fr. Въпреки натиска на няколкостотин източноевропейски превозвачи (България, Румъния и др.), които бяха пристигнали да показват в Брюксел в интерес на по-гъвкави ограничения, те гласоподаваха за стягане на разпоредбите за каботаж, препоръчани от компромисен текст предходната година по време на австрийското председателство.

Този текст се състои в стягане на изискванията, при които превозвачът може да оперира в друга страна от Европейския съюз. Предложеният компромис открива отмора сред две каботажни етапи и принуждава камиона да се връща един път месечно в страната на генезис. Това е единствената част, която завоюва доверието на болшинството от депутатите. Защото те отхвърлиха другите два аспекта на компромисния отчет: тези за командироването на водачите и за времето за шофиране и отмора.

" Транспортната комисия отхвърли да поддържа употребата на чиновниците в пътния бранш ", обобщава председателката на комисията Карима Дели. " Европейският съюз залага на окончателното приемане на обществения аспект на пакета за подвижност в границите на четири месеца, т.е. преди изборите за Европейски парламент. "

В същото време българският транспортен министър Росен Желязков подчертава върху обстоятелството, че две от трите тематики по пакета са отпаднали при разглеждането в Транспортната комисия. Според българския евродепутат Андрей Новаков това е безспорен триумф за нас, реализиран най-много с помощта на участниците в митинга против проекта " Макрон ".

Къде е казусът?

Предложенията на френския президент Еманюел Макрон са нездравословни и рискови по няколко линии:

Първо, погазва се една от основополагащите европейски полезности, а точно свободното напредване на хора, капитали, артикули и услуги. Под лицемерната угриженост за интернационалните водачи се прокарва гневен протекционизъм, при който с непазарни ограничения западноевропейските транспортни компании да смажат източноевропейските си съперници.

Второ, по-високите условия към източноевропейските превозвачески компании освен, че слагат под въпрос икономическото оцеляване на мнозина от тях, само че и като цяло ще оскъпят транспортните услуги, от което ще пострадат всички европейски стопански системи, освен тези в Централна и Източна Европа. Кому е нужно това?

Трето, в случай че " Западът " успее да наложи тези условия на " Изтока ", това крие заплаха от усилване на антиевропейските настроения на изток от Берлин и Виена. Дори да приемем, че изгодите за " Изтока " от участието в Европейски Съюз са несъизмеримо по-големи, то за какво е нужно да се основава опълчване, напомнящо годините на Студената война? Три десетилетия след рухването на Берлинската стена разликите сред двете елементи на Европа започнаха полека-лека да се заличават и през днешния ден някои някогашни соцдържави имат по-висок Индекс на човешко развиване от някои " западни ". А в този момент се появява мотив за разделяне, който като цяло отслабва Европа.

Планът " Макрон " може да навреди на Европейски Съюз в доста по-голяма степен, в сравнение с би бил директният му резултат върху транспортния отрасъл. И това следва да е ясно на всички.

В тази обстановка чест прави на всички български евродепутати, без значение от политическата им принадлежност, които дават отпор. Сергей Станишев и Петър Курумбашев ( " Социалисти и демократи " ), Ангел Джамбазки (ЕКР) и Андрей Новаков (ЕНП) поставиха съществени старания за идеята, поддръжка съобщи и Светослав Малинов (ЕНП). Станишев дори се конфронтира с политическото семейство, което оглавява. Националните ни държавно управление и парламент също се сплотиха в отбрана на българския интерес, който, както виждаме, съответствува и с общоевропейския. Естествено, чуват се и гласове в противоположната посока, само че, популярност богу, те към този момент са маргинални.

Заявката на България да бъде водач на съпротивата против проекта " Макрон " (на митинга участваха представители на още шест държави) е сериозен външнополитически триумф. Освен интернационален авторитет това би предиздвикало другите страни да бъдат по-внимателни с нас, когато се пробват да прокарат свои ползи за наша сметка. Разбира се, рискуваме и известно разтягане на връзките със западноевропейските си сътрудници (основно Франция и Германия, които към този момент намерено декларират упоритостите си в тандем да задават дневния ред на целия ЕС).

Именно Германия и Франция се готвят да подпишат контракт, сходен на " Елисейския " от 1963 година сред Конрад Аденауер и Шарл дьо Гол, който слага основите на германо-френското помиряване. Сега двете водещи страни още веднъж търсят метод да изгладят различията си, с цел да могат да управляват Европейски Съюз - " на неразбираемо какъв брой скорости " и явно за сметка на Централна и Източна Европа. В четвъртък това единство леко се пропука (германският евродепутат от ЕНП Михаел Галер наруши тайната на вота в Транспортната комисия, като разгласява текст и фотоси, показващи, че симпатизира на нашия протест), само че до гласуването на " Мобилност 1 " в Европарламента (а доста евентуално и след това) напрежението сред този тандем (особено в случай че бъде подкрепян и от Бенелюкс) и някогашния соцлагер ще се повишава.

Изток - Запад. " Студена война ", която е по-добре да бъде избегната. За положителното на цяла Европа./Димитър Петров,news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР