В библейското разбиране, човекът е разделен на две – тяло

...
В библейското разбиране, човекът е разделен на две – тяло
Коментари Харесай

Древни традиции за щастие

В библейското схващане, индивидът е разграничен на две – тяло и душа. Душата е избрана като формирана от сянка и дихание. Душата като дихание се разказва посредством процесът, при които въздухът от обкръжаващата ни среда влиза и излиза от човешкото тяло.

От тук идва и славянският корен на думата „ дух “, в латинския наречена „ анимус “, а в старогръцки „ психея “. С дишането се свързват редица поличби и поверия, посредством които се предава благополучие и шанс.

При античните римляни, над умиращия човек се навеждал негов родственик, които да поеме последния му мирис. Австрийски селяни през XIX век вярвали, че душата на положителния човек излиза под формата на бяла пара през устата му. Ескимоси и гренландци вярвали и изпълнявали и двете поверия.

 Подкова

За другият детайл от човешката душа е считана сянката. Тя е действителна, може да бъде забелязана и допряна, съпътства физическото тяло, само че се счита за тайнственост. В доста езици понятията душа и сянка са еквивалентни понятия. Смята се, че в случай че загубиш сянката си, губиш и душата си. Затова съществуват разнородни обреди, които имат за цел да защитят сянката от нейните врагове.

Според африканско вярване, даже крокодилът може да я хване и завладее. Европейците дефинират загубата на сянката като загуба на волята, загуба на душата.

 Древнна Книга

Използали я за знак, разграничаващ живите от „ живите мъртъвци “, които не хвърлят сянка. В Източна Азия се пазят от сянката на злия човек, а туземците вярвали, че вървешком под сянката на благополучен човек се „ заразяват “ с неговия шанс.

Тези традициии се рапостраняват измежду доста нации като всеки я пречупва през своите нрави, традиции или вяра. От антични времена е признато, че душата е безсмъртна, както и че делата, шансът и ориста на всеки човек остават и след неговата физическа гибел.

В Древен Египет са строели гробници- пирамиди, където са поставяли движимости, които да съпътстват душата при нейното пътешестване. Тези пирамиди са облик и на величието на съответния човек, най-често държател.

В основата на всички тези ритуали, е убеждението че щастието и шансът могат да бъдат излъчени, нужно е единствено да бъдеш към верния „ източник “.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР