В българския фолклорен календар денят на Св. Петка се отбелязва

...
В българския фолклорен календар денят на Св. Петка се отбелязва
Коментари Харесай

Днес е Зимен Петковден

В българския фолклорен календар денят на Св. Петка се отбелязва като Зимен Петковден. Приема се, че от този ден стартира зимата. Това е освен празник в чест на светицата-закрилница на децата, само че и слага началото на зимните фамилни служби, отдадени на покровителя-патрон на фамилията. От този ден стартира интервалът на годежите и сватбите.

Зимният Петковден бележи края на стопанските работи – есенната сеитба, прибирането на реколтата. Освобождават се овчарите и стартира оплождането на домашния добитък. Прави се “мърлене ” или “овча женитба ” – заплождане на домашните животни. За да се роди здрав и непокътнат добитък, би трябвало да се съблюдава възбраната дамите да не похващат никаква работа – да не плетат, да не шият, да не перат, да не месят тесто.

От Петковден до Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври, се не разрешават домашната работа с вълна, кроенето, шиенето. Вярва се, че в случай че човек носи облекла скроени през този интервал, ще се разболее, а след гибелта си ще се трансформира във върколак.

Имен ден честват всички с имена Петко, Петкана, Параскева. Обредната софра включва курбан супа, яхния с овче месо и праз, сарми от лозови листа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР