В България вече има сериозен инвеститорски интерес, най-вече по отношение

...
В България вече има сериозен инвеститорски интерес, най-вече по отношение
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Има сериозен инвеститорски интерес към България

В България към този момент има сериозен инвеститорски интерес, най-много във връзка с машиностроенето и изключително в IT сферата. През 2018 година вложенията у нас са били с към 2,2% повече от 2017 година, а пък през 2017 година вложенията са били с 300 милиона лв. повече от 2016 година Такива са данните на Българска народна банка, тъй че в България не липсва инвеститорски интерес. Това съобщи в студиото на "Още от деня " по Българска национална телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов и добави, че за тази година се плануват капиталови планове за малко под един милиард лв. и откриване на близо 6000 работни места.

,,Последните събития около Закона за горивата демонстрираха, че има напрежение сред бизнеса, т.е. самият закон основава напрежение. Когато наредбата по закона беше качена за публично разискване, заваляха забележките. Затова пред нас имаше три разновидността за деяние. Първият беше да се анулира законът, който вид беше просто неупотребим. Втората алтернатива бе законът да влезе в действие и да се променя в придвижване, което също не е редно. В последна сметка се спряхме на третия вероятен вид – да отменим влизането на закона в действие от 28-ми януари и да се потърси баланс. Министерството на стопанската система е мястото, където би трябвало да бъде реализиран този баланс. Смятам, че в случай че имаме добър разговор с всички заинтригувани страни, ще бъдем подготвени с корекциите доста преди крайния период да настъпи'', изясни министър Караниколов.

Той уточни още, че на този стадий не може да се приказва за рецесия в българската стопанска система, само че въпреки всичко регистрира, че има закъснение на нейния растеж.

,,При нас е значимо да има повече вложители, както и повече вложения в образованието, защото фрагментите за бизнеса потеглят точно от образованието. В тази връзка ще предложим научната активност да бъде освободена от налог "печалба ". Трябва да създадем удобни условия за развиване на науката, образованието и бизнеса'', уточни министърът на стопанската система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР