В България с лиценз от Комисията за финансов надзор са

...
В България с лиценз от Комисията за финансов надзор са
Коментари Харесай

Как се отваря брокерска сметка в България

В България с лиценз от Комисията за финансов контрол са 54 капиталови медиатори За основаването на сметка е нужно даването на персонална информация като поданство и адрес Използването на демосметка за тестването на функционалности и трупане на опит е целесъобразно
Представете си, че на входа на финансовите пазари има портал. За да преминете през него, би трябвало да имате пропуск. В случая подобен се оказва отворена брокерска сметка в капиталов медиатор - български или непознат. В България лицензът на сдруженията, които имат право да дават сходни услуги, се издава от Комисията за финансов контрол и Българската национална банка. Според КФН капиталовите медиатори в България са 54, само че той не обгръща всички. Някои медиатори оперират в целия Европейски Съюз с лиценз в страна - членка, образец е Revolut в Литва.

В листата влизат и банките, защото по закон имат право и непосредствено получават лиценз за медиатор, макар че не всеки път оферират сходни услуги. Други брокери са профилирани в обслужването на институционални и други огромни клиенти. Последните години, изключително през пандемията от коронавирус, доста дребни вложители навлязоха на финансовите пазари. Интересът продължава, въпреки и с позабавени темпове. Тъй като не всички брокери са подобаващи за самостоятелни вложители, първата стъпка и да се избере подобен, който да дава отговор на избрани условия.
Избор на дестинация
Дори и през 2023 година процедурата по разкриване на брокерска сметка в България може да се окаже комплицирана. Преди да навлезете в света на финансите, е значимо се ориентирате за крайната точка. Популярно факсимиле е, че скучното вложение е вярното. В този смисъл пасивното вложение - закупуването на избрани индексни фоднове или вложенията в облигации, където бъдещите потоци са закрепени и дават предвидимос,т са измежду " най-скучните " подходи. За авантюристите, които избират по-екзотични дестинации, могат постоянно да паркират спестяванията си в активи като критовалути, търговски и жилищни парцели (REITS), първични материали (злато, сребро) и други. Определянето на тактиката значително зависи от толерантността към риска и предстоящата възвръщаемост на обособения вложител.
Реклама
Ако желаете да участвате на Българската фондова борса, най-логичният избор биха били брокерите, които имат максимален размер покупко-продажби месечно на Българската фондова борса. Мащабът теоретично би трябвало да оказва помощ за намаление на таксите, което е най-важното за чистата облага на вложителя в последна сметка. Над две трети от покупко-продажбите на БФБ през август минават през " Карол " и " Елана трейдинг ", демонстрират данни на борсата.

Ако фокусът е върху задгранични активи, вариантите може да са някои от нискотарифните брокери като английската Revolut, българската Trading212 или по-професионални разновидности като Interactive Brokers и Saxo. Докато някои оферират достъп до необятен набор от интернационалните пазари с конкурентни такси, други могат да се специализират в съответни райони или активи.
Важният развой на идентификация
Независимо кой брокер ще изберете ще бъдат нужни даването на документи и попълването на формуляри. На първо място са документите за идентичност и адрес. Като екскурзиант на летище, най-добре би било всичките документи да бъдат готови авансово и да са подръка на едно място, когато стартира регистрацията.

В някои случаи брокерът изисква единствено персонална карта (или паспорт) и документ, потвърждаващ адреса, като сметка за комунални услуги или банково уверение, само че от време на време се изискват и финансови данни. Целта е отбрана както на вложителя, по този начин и на самата финансова институция от евентуални злоупотреби, като пране на пари. Попълват се и данни по закона за ограниченията против изпиране на пари. При някои медиатори може да се направи поръчка онлайн, само че да се наложи и да се отиде до офис, което малко удължава процеса.
Реклама
Повечето брокери желаят и попълването на специфични формуляри при отварянето на сметка, в които да предоставите обща информация като да вземем за пример, че не работите в обществена компания, с цел да търгувате с вътрешна информация, и други сходни. При всички положения отварянето на сметка онлайн в български медиатор е по-бързо, елементарно и... целесъобразно.

В непознати страни капиталовите медиатори изискват подробни инспекции на клиентите, с цел да подсигуряват, че не вземат участие в незаконни финансови действия. Ако някои от предоставените документи не са на британски или на формалния език на страната, в която желаете да отворите сметка, може да се изисква удостоверен превод. Въпреки че процедурата по валидиране на самоличността може да се стори тромава, тя е основна за обезпечаването на сигурност и бистрота при вложенията. Правилното приготовление и оформяне на всички нужни документи може доста да улесни процеса на разкриване на акаунт.
Депозитът е първата стъпка
След като вашата сметка бъде утвърдена, първата стъпка е началният депозит. Минималният депозит при множеството брокери в България е района на 100-200 лв., като някои отстраняват прага напълно. За някои активи основен е минималният лот - цената на договорката за един актив, където да вземем за пример при облигациите може да бъде сред 1000 и 100 000 лв., което също би трябвало да се вземе под внимание. Когато се търгува с действителни активи, се заплаща цялата цена, само че при търговията с контракти за разлика клиентът може да подава и маржин, който е към една пета от договорката. Рискът при търговия с контракти за разлика обаче е по-голям, за разлика от вложения в действително притежавани активи - по тази причина и съгласно директивата на Европейски Съюз медиаторите би трябвало да разкриват риска за търговия със CFD - при някои загубата е при 80% от самостоятелните клиенти.

Когато стане въпрос за депозит, брокерите оферират най-различни способи - банков превод, кредитни или дебитни карти и други платежни системи. В взаимозависимост от определения способ, попълването на сметката може да отнеме от няколко минути до няколко дни. Когато стане въпрос за размера на депозита, множеството експерти предлагат дребни периодически зареждания, които с времето да набъбват, макар че статистиката демонстрира, че вложението вкупом може да докара до по-добри резултати в дълготраен проект.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР