Уволнения на хиляди служители, влошаваща се икономическа обстановка, пренасочване на

...
Уволнения на хиляди служители, влошаваща се икономическа обстановка, пренасочване на
Коментари Харесай

Технологичните гиганти разочароваха инвеститорите

Уволнения на хиляди чиновници, влошаваща се икономическа конюнктура, пренасочване на потребителските разноски и бюджетите на фирмите.
Тези трендове от последните месеци несъмнено допускаха, че софтуерният бранш няма да показа с усмивка докладите си за четвъртото тримесечие на 2022.   И отчетите на едни от неговите водачи - Apple, Amazon и Гугъл, освен удостоверяват това, само че и основават чувство, че обстановката в допълнение ще се утежни, преди да се оправи.  Apple   Apple регистрира разочароващи тримесечни резултати, които сложиха завършек на тригодишната серия от върхове в продажбите и облагите на компанията.
Производителят на iPhone разгласи първия си тримесечен спад на приходите от близо четири години, а аргументите за това са добре известни - индустриалните спирания в Китай ограничиха способността му да доставя най-високопрофилните си модели, показва Wall Street Journal.    Изданието подчертава, че Apple е изправена пред сложна борба, защото възнамерява да реалокира производството си отвън Китай. За да се случи това, компанията би трябвало да успее да възпроизведе индустриалния комплекс Foxconn в Джънджоу, прочут като " град на iPhone ", както и финно настроената екосистема, в страни като Индия и Виетнам.    За празничното тримесечие, завършило през декември, приходите на Apple са спаднали с 5% и доближават 117,2 милиарда $, което е много под прогнозите на анализаторите за 121,4 милиарда, съгласно данни на FactSet, представени от WSJ.    Нетната облага на компанията е спаднала с 13% до 30 милиарда $, което също е по-малко от предстоящото.

Интересен факт е, че до момента Apple съумява да избегне съкращенията, които обгърнаха корпоративните редици на останалите софтуерни колоси. По време на пандемията компанията наемаше чиновници с по-бавни темпове и за последните три години работната ѝ мощ се е нараснала с към 20%. За съпоставяне, съперници като Meta и Amazon съвсем удвоиха броя на чиновниците си за същия интервал.   " Компанията ръководи разноските си доста прецизно и лимитира наемането на чиновници в някои области, като продължава да наема такива в други ", споделя основният изпълнителен шеф Тим Кук и прибавя: " Гледам на съкращенията като на последна опция. Никога не можеш да кажеш " в никакъв случай ", само че желаеме да управляваме разноските си по други способи, доколкото можем. "   Освен индустриалните провокации, икономическият климат също е изиграл значима роля за резултатите на компанията, както и валутният курс.

Amazon
Amazon, на собствен ред, завърши най-бавната си година на напредък през четвъртвековното си битие като обществена компания, оповестява CNBC и показва, че годишните доходи на колоса в електронната търговия са се нараснали с 9%. Основната причина за спада е обвързвана с инфлационния напън и повишението на лихвените проценти, които спънаха потребителските разноски.    Цената на акциите на компанията са изгубили съвсем половината от цената си през 2022 година, показва CNBC.   Дори упованията за първото тримесечие на 2023 година не съумяха да зарадват изключително вложителите. Amazon чака доходи в размер сред 121 и 126 милиарда $, което съставлява годишен растеж от 4% до 8%. В същото време обаче, анализаторите предвиждат  продажбите да възлязат на 125,1 милиарда $, съгласно Refinitiv, което слага компанията на ръба.   Онлайн търговията на Amazon се забавя с 2% през последното тримесечие на годишна база, защото компанията се бори със спад на продажбите поради възходящите цени на горива и хранителни артикули в световен мащаб, което пренасочва финансите на потребителите, показват анализаторите.     Едновременно с това, взривът на електронната търговия, подхранван от пандемията, също се забави, а потребителите от ден на ден се връщат към физическите магазини.   Бизнесът с облачни услуги на Amazon - Amazon Web Services, също не съумява да отговори на прогнозите за четвъртото тримесечие. AWS означи растеж от едвам 20% през интервала, което е спад по отношение на 27,5% през третото тримесечие.   Приходите от цифрова реклама обаче скачат с 19% по отношение на миналата година, което затвърждава наклонността Amazon да се трансформира в един от водачите на този пазар.    Оперативните доходи през тримесечието възлизат на 2,7 милиарда $, което е спад по отношение на 3,5 милиарда $ преди година.   
Alphabet (Google)
Компанията майка на Гугъл - Alphabet, не прави изключение от общото предписание, неуспявайки да реализира упованията на анализаторите в нито една посока. При упования за доходи от 76,53 милиарда $, компанията регистрира 76,05 милиарда $. При приходите от реклама в YouTube също има съществено разминаване - 8,25 милиарда $ предстоящи спрямо  7,96 милиарда регистрирани. Платформата е изправена пред засилената конкуренция на TikTok в региона на късите видеоклипове.    Приходи от Гугъл Cloud също се разминават, като анализаторите плануват 7,43 милиарда $, а компанията регистрира 7,32 милиарда, изброява CNBC.   Като цяло оперативните разноски на Гугъл са се нараснали с 10% и доближават 22,50 милиарда $, което се дължи в най-голяма степен на растежа на личния състав, разноските за правни въпроси и по-ниските разноски за реклама, правени от бизнеса, разясняват ръководителите на Alphabet.   И с цел да е цялостен шока за вложителите, от Alphabet показват, че плануват разноски в размер сред 1,9 и 2,3 милиарда $, най-много през първото тримесечие на 2023 година, свързани с уволнението на 12 000 чиновници, което разгласи през януари. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР