Увеличават парите на новоназначени служителиПовишение ще има и за майки

...
Увеличават парите на новоназначени служителиПовишение ще има и за майки
Коментари Харесай

Вдигат с 20% заплатите на чиновници отличници

Увеличават парите на новоназначени чиновници


Повишение ще има и за майки след отпуск за раждане


Служители с идентични оценки ще взимат идентичен бонус


С 20% ще се усилят заплатите на служителите, които получат отлична оценка за работата си. Това плануват промени в Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, препоръчани за публично разискване. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15 на 100. Повече ще взимат и тези, които получат оценка „ Изпълнението надвишава условията ”. Тяхната месечна заплата ще пораства с 15%, вместо досегашните 10 на 100.

При оценка “Изпълнението дава отговор изцяло на условията ” вместо 5 на 100, нарастването ще бъде 10%. Промяната визира към 130 хиляди индивида, колкото са чиновниците в държавната администрация.

Чиновниците ще получават и по-висока месечна база на възнагражденията от следващата година. Степените на главните заплати за всяко длъжностно равнище се понижават от шест на четири.

Така да вземем за пример висшите служители, които имаха най-високата степен 6 и до момента получаваха оптимално до 4000 лв. месечно, от следващата година ще бъдат поставени на равнище 4 (най-високото), само че ще получават до 4500 лв..

За специалисти равнище А1 оптималната заплата до момента беше 3100 лв., а от Нова година към този момент ще стига до 3400 лв..
Специалистите ще получават до 1700 лв., при 1600 до момента, а за помощник възнаграждението пораства от 1200 на 1250 лв. месечно.

По-високи заплати са планувани и за новоназначените служители. Ако служителят постъпва за първи път в съответната администрация, възнаграждението му ще се дефинира според от притежаваната подготовка и професионалния опит. Ако стажът му надвишава минимално изискуемия за длъжността с до 7 години, той ще получава заплата, планувана за втора степен. Така да вземем за пример, в случай че постъпи на върховен управителен пост месечно ще се разписва против сума от 1600 до 3800 лв.. Досега за равнище 2 се изискваше стаж от 1 до 3 години и заплатата варираше от 1200 до 2800 лв.. При стаж над 7 години новопостъпилият ще получава възнаграждението планувано за степен 3, гласят още измененията. Или да вземем за пример специалист с 15 години стаж може да взима от 870 до 3000 лв. на месец, без значение че за пръв път стартира работа в администрацията.

Обясненията за измененията – по този начин ще се преодолее “изоставането ” по отношение на заплатите на новоназначени чиновници, както и ще се подтиква “желанието на административните структури за привличане на фрагменти посредством обосноваване с по-висок размер на заплатата ”.

Промените в наредбата вкарват и ново предписание – чиновниците в едно административно звено с идентични годишни оценки на осъществяването да получават еднообразно процентно нарастване на самостоятелната съществена месечна заплата.

Служителките, които се връщат след отпуск за бременност, раждане, развъждане или осиновяване на дете, ще могат да получат нарастване на заплатата както при завръщането от отпуск, по този начин и през идната година, без значение, че не са получили годишна оценка.

Ако общинският съвет реши


Кметът ще взима колкото министър

 Общинските препоръки ще вземат решение какъв брой да получава локалната власт. Общинските препоръки ще вземат решение какъв брой да получава локалната власт.
Кметовете ще могат да получават заплата колкото министър. Това плануват промени в Постановление № 67 от 2010 година за заплатите в бюджетните организации и действия. С тях се вкарва таван на възнагражденията на локалната власт, които не могат да надвишават месечната на министър. В момента главната заплата на членовете на кабинета е 4574 лева По закон министрите получават по 30% над главната депутатска заплата.

Възнагражденията на локалната власт ще се дефинират от общинските препоръки, гласи друга смяна. Те ще вземат решение какъв брой да получават кметове, заместник-кметове на общини, кметове на региони и кметства и кметски наместници.
Според вносителите досегашната система за административното установяване от страна на централната власт на минималните и оптималните размери на заплатите на локалната власт е неправилна.

Областните шефове ще получават 80 на 100 от главната месечна заплата на министър, или към 3660 лв..

Махат пенсионерите от системата


Ведомствата ще получат от Национален осигурителен институт лист на чиновниците

 02-3 Пенсионери няма да може да бъдат назначавани като държавни чиновници. Тази смяна е заложена в Закон за държавния чиновник.

Всички държавни чиновници, които към този момент получават и пенсия, ще бъдат освободени с едномесечно предупреждение.

Ведомствата ще получат от Национален осигурителен институт лист на чиновниците, които към този момент са упражнили правото си на пенсиониране и би трябвало да бъдат освободени. За хората в администрацията, които са на трудов контракт и не са държавни чиновници, смяна няма. Пенсионери ще може да бъдат назначавани като държавни чиновници единствено краткотрайно по заменяне поради неявяване на титуляра.

Промяната визира държавните чиновници, в това число администрацията в Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата, само че не и останалите чиновници в силовите ведомства.

Целта на измененията е да се даде път на младите за кариерно развиване в администрацията, обясниха депутатите. В момента държавните чиновници, които са упражнили правото си на пенсия, само че не престават да работят на държавна работа, са 1650 души. Така те взимат и пенсия, и заплата.

Нови пълномощия


Порожанов дефинира парите на шефовете в БАБХ и Държавна фирма „ Земеделие “


Регионалният министър взема решение за АПИ

 От министър Румен Порожанов ще зависят заплатите в няколко организации. От министър Румен Порожанов ще зависят заплатите в няколко организации.
Министърът на земеделието ще взема решение каква да бъде заплатата на шефовете и заместниците на Държавен фонд “Земеделие ” и Българската организация по сигурност на храните, планува нормативна смяна. Министър Румен Порожанов ще дефинира и месечното заплащане на шефовете на Изпълнителна организация “Сертификационен одит на средствата от европейските аграрни фондове ”. Промяната се прави, поради “изключително сериозните отговорности на някои институции ”, настояват от Министерски съвет.

Индивидуалната съществена месечна заплата на основния здравен контрольор пък ще се дефинира от министъра на опазването на здравето, а министърът на районното развитите и благоустройството ще взема решение какъв брой да получава шефът на Агенция “Пътна инфраструктура ”.

Месечното заплащане на членовете на Акредитационния съвет на Националната организация за оценяване и акредитация, на ръководителите на непрекъснати комисии по области на висшето обучение и на ръководителя на Постоянната комисия за следакредитационно наблюдаване и надзор ще зависят министъра на образованието и науката.

Вносителите изясняват, че сходен модел на възнаграждение към този момент се ползва за Изпълнителна организация “Одит на средствата от Европейския съюз ”, Агенция “Митници ” и Националната организация за приходите.

Според тях с измененията ще се промени досегашният метод на установяване на заплатите, който е основан на категоризация на институциите по тип администрация – държавна организация, държавна комисия, изпълнителна организация, и така нататък, без да се регистрират забележителните разлики в отговорностите на органите на власт, проявяващи се в числеността на администрациите, които управляват, бюджета, който ръководят, и законовите пълномощия и функционалности.

Численост


Администрацията доближава 130 000 души

Близо 130 000 души е броят на чиновниците в централната администрация и в администрациите на локалната власт, комисии, организации и други през предходната година. Ръстът им по отношение на 2016 година е с 2 097 души, а спрямо 2015 година, когато заетите са били 118 965, броя се усилва с 9940 души.

Това демонстрират данните от последния отчет за положението на администрацията за 2017 година

В централната администрация са заети по-голяма част от чиновниците: 95 904, което е 91,8% от общата щатна бройка. В териториалната администрация през 2017 година са заети 33 001 щатни бройки или 93,9%.

Най-голям е броят на дамите, те съставляват 67 500 или 52,4% от всички. Щатните бройки, заети от мъже във всички структури на държавната администрация през 2017 година са 61 405 или 47,6% от всички заети щатни бройки.
За предходната година страната е платила близо 22 млн. лева за телефонни диалози на служителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР