В края на годината се навършват 5 години откакто ни

...
В края на годината се навършват 5 години откакто ни
Коментари Харесай

Спор къде да бъде поставен паметник на Стефан Данаилов нажежи столичните съветници

В края на годината се навършват 5 години откогато ни напусна любимецът на генерации българи – огромният Стефан Данаилов. Близките му подемат самодейност, с цел да бъде построен монумент на Ламбо в София. Къде да бъде подложен обаче, се трансформира в препъни камък пред Общинския съвет. 

Пред Народния спектакъл - точно тук близки на обичания артист желаят да бъде подложен неговия монумент, само че не на същото мнение са общински съветници както и самостоятелният експертно-художествен съвет. Според тях по този метод ще бъде нарушен историческият образ на София. 





Малко след гибелта на Ламбо майката на сина му стартира да събира подписка за построяването на негов монумент.

Ирен Кривошиева споделя, че мястото за монумента, несъмнено в плана, е до Народния спектакъл, Народното събрание и до НАТФИЗ. Но желанието на неговите наследници няма да бъде изпълнено. След две разисквания в границите на година самостоятелни специалисти взели единомислещо решение, че Народният спектакъл не е мястото пред което да бъде повдигнат паметникът на огромния артист.

" Нямаме нищо срещу да има монумент на Стефан Данаилов, просто не желаеме да се пренасищат, претрупват пространствата по центъра, които трябва по някакъв метод да съхраним през годините ", подчерта проф. Георги Янков, ръководител на Експертно-художествения съвет.

Едно от обясненията му е, че градската градина също е монумент на културата и в случай че се препълни с бюстове и статуи, ще се наруши историческия ѝ образ.

" Ламбо е част от историческият образ на София. И освен - и на България. Заслужава един монумент, тъй като обособява един интервал от историята на България, на София, на театъра, на киното, на политиката ", безапелационна е Кривошиева.

" Имаме плеяда от десетки огромни, обичани артисти от Народния спектакъл. Ами в случай че и техните наследници и другари пожелаят и те да бъдат овековечени там какво вършим? ", пита проф. Янков.

Експертно-художественият съвет предлага паметникът на Стефан Данаилов да бъде в градина, покрай мястото, където е живял. Намира се до Софийската духовна семинария и е на 30 минути от Народния спектакъл.

" Той е живял там, тук е творил, тук е обичал и в действителност това е значимото за него място. Един човек остава зад себе си това, което е сътворил. Да, хранил се е, спал е в тази къща. Колко хора, с изключение на живущите и то на възраст, тъй като не могат да се придвижват до други места, биха посетили тази градинка? Целта е младото потомство да минава и да вижда по някакъв метод този човек. Дори да попитат - кой е този? Ще им кажат  " той това направи, по този начин направи " - това е паметта за него ", счита Ирен Кривошиева.

Аплодиран е от публиката даже и във времето, в което неговата политическа обязаност с Българска социалистическа партия разделя българите. Мирослав Боршош, ръководител на Комисията по обучение, просвета и просвета споделя, че не му се желае паметта на Стефан Данаилов, толкоз почитан от всички ни човек и артист, да бъде и политизирана. Затова ще поддържа в СОС основаването на паметник.

Официално решение от Общинския съвет няма, само че то ще бъде взето съгласно мнението на самостоятелната комисия. Въпреки разликите и несъгласията експерти и политици са уверени - монумент би трябвало да бъде подложен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР