Увеличаването на руските военни сили по границата с Украйна и

...
Увеличаването на руските военни сили по границата с Украйна и
Коментари Харесай

Приоритетът на Путин не е да води война, а да продава газ

Увеличаването на съветските военни сили по границата с Украйна и продължаващата бежанска рецесия на беларуско-полската граница, в която Кремъл застана на страната на Беларус, още веднъж повдигат безконечния въпрос: Какво замисля президентът Владимир Путин? Възможно ли е да се раздават картите на някаква съветска игра на мощ?

Като се има поради непрозрачността на Кремъл и концентрацията на власт в ръцете на Путин, отговорът на тези въпроси постоянно наподобява като упражнение по четене на мисли. Този път обаче подреждането на външнополитическите цели на Русия по значимост може да помогне на наблюдаващите да се успокоят. Поне краткотрайно, написа Bloomberg в собствен разбор.

Съединени американски щати наподобяват същински обезпокоени от опцията за съветска офанзива против Украйна. Тази угриженост се основана на заслужаващи доверие разбори, съгласно които предсказуемостта на Путин се надценява, той може да работи прочувствено, когато е предизвикан и желае да затвърди наследството си като възстановител на съветската мощност.

Това са безапелационни причини. Путин в действителност счита анексирането на Крим за едно от най-големите си достижения, а политиката му по отношение на Украйна и Беларус в никакъв случай не е оставяла подозрение, че той би желал да ги види обединени като " един народ ". Колкото по-възрастен става съветският президент, толкоз по-малко време му остава да реализира тази цел.

И въпреки всичко той надали ще се реши на война в този момент. Путин е концентриран върху различен външнополитически приоритет, а точно плана си за природния газ, който самичък по себе си е не по-малко значим за наследството му от хипотетичното обединяване на славянските нации от ядрото на Съветския съюз. Новата мрежа от газопроводи - до Турция, Китай и Германия - има за цел да запечата районните му съюзи и да резервира отворен немския прозорец към Европа.

Това е и основен детайл от играта за славянското обединяване: Сегашните държавни управления на Украйна и Беларус имат прекомерно огромно въздействие върху Русия като поръчител за нейния експорт на газ на запад, което постоянно би изкушило локалните политици да търсят по-голяма самостоятелност от Москва.

Газовият план в този момент има преимущество, защото един от основните му детайли - газопроводът " Северен поток 2 " до Североизточна Германия - е приключен и чака зелената светлина на немските регулаторни органи, с цел да стартира да подава газ към потребителите. Разбира се, " Северен поток 2 " ще бъде осуетен, в случай че Русия предприеме пълномащабно нахлуване против Украйна; една по-малка по мащаб интервенция в Източна Украйна евентуално няма да постави завършек на плана, само че периодите още веднъж ще се раздвижат, усърдно изгражданите връзки ще отслабнат, Съединени американски щати ще завоюват време и безапелационни причини в съвсем изоставената си сега борба против съветския газопровод.

За да се увери, че " Северен поток 2 " ще стартира да действа през идната година и ще стане мъчно сменяем, защото печели европейски клиенти, Путин би трябвало да играе комплицирана игра, съчетавайки напън и закани с видимо градивна позиция.

Реакцията на съветския президент на неотдавнашния скок на цените на газа в Европа и последвалите молби към Москва да облекчи рецесията беше очебийно хладна. Той също по този начин не пожела да удари Лукашенко по китката, когато той заплаши да приключи преноса на газ в отговор на глобите на Европейския съюз.

Лукашенко от дълго време е захвърлил предпазливостта и дипломацията напразно. Европейците не го считат за разумен състезател, а евентуално и Путин също - само че помощта му е прекомерно комфортна, с цел да я пропусне съветският водач. За него рецесията по границата и нейните последствия, проблемите на европейския газов пазар и даже напрежението, обвързвано с Украйна, могат да бъдат причини в интерес на " Северен поток 2 ". Не е ясно доколко той самичък основава и дирижира тези причини - няма подозрение обаче, че ги употребява по най-хубавия метод.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР