УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, От името на Студентския съвет на Висше

...
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
От името на Студентския съвет на Висше
Коментари Харесай

ВТУ за сливането на университети: Отказваме да подкрепим недобре обоснована реформа

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

От името на Студентския съвет на Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, в качеството ни на представители на студентската общественост, се обръщаме към вас и към необятната общност, с цел да изразим паниките, страховете и подозренията на студентите по отношение на тиражираната в медиите и общественото пространство поръчка на министър акад. Николай Денков за осъществяване на промяна във висшето обучение, целяща повишение на неговото качество.

Съгласни сме, че нуждата от такава промяна е повече от належаща, само че сме мощно обезпокоени от частта, която касае така наречен механично сливане на висши учебни заведения. Според изявления в медиите, изявления на министър Денков и неофициална информация, за Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “ е планувано обединение в обща конструкция с още четири висши учебни заведения на територията на гр. София, а точно Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “, Лесотехнически университет, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и Висше учебно заведение по телекомуникации и пощи. И петте висши учебни заведения са просветителни институции с десетилетна, а някои даже и с повече от столетна история, която е застрашена да бъде изтрита от историческата, просветителната и професионалната памет на стотици хиляди българи – някогашни и сегашни студенти.

Нашата паника в по-голямата си степен е породена от неяснотата, в която е обгърнато предлагането на министър Денков, от неналичието на информация за аргументите да се подхваща този тип мярка, от неналичието на разбори до какво ще докара, и от неналичието на критерии и методика, по които ще бъде извършено такова съдбоносно мероприятие.

Остава неуточнен и напълно некомуникиран с нас въпросът по какви критерии са били групирани тъкмо тези висши учебни заведения, поради тяхната тясна и съответно ориентирана специализация, достоверното място на всяко от тях в системата на образованието, фокусираното им обвързване с избрани основни браншове на стопанската система.

Тревожи ни и забележителната възможност основаването на такава мегаструктура съществено да затрудни просветителния развой в чисто действен аспект, да пострадат положителните взаимоотношения сред бизнеса и Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, които са поръчител за нашата професионална реализация на пазара на труда. Такова уедряване би затруднило и лимитирало достъпа на нас и на бъдещите студенти до академичното управление, би забавило работата на администрацията, с която при актуалните условия се работи гъвкаво и експедитивно и би лимитирало нашите благоприятни условия да взаимодействаме и да поддържаме връзка със своите преподаватели.

А затрудняването на работата на нашето учебно заведение, изключително в ролята му на профилирано висше учебно заведение, в което се образоват фрагменти за транспортния бранш и особено за железопътния и градския превоз в това число метрополитена, когато се намираме на прага на огромна промяна в българските железници и в подтекста на европейската политика за екологичен превоз, ще мултиплицира компликациите в доста други системи, подсистеми и нива.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Допълнително сме озадачени от такава промяна и в подтекста на една от констатациите в Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България 2021-2030 година, а точно:

„ Големият брой ВУ в България дава опция за необятен достъп до висше обучение и, самичък по себе си, не въздейства негативно върху качеството на образованието. Всъщност новооткрити са единствено частните ВУ, до момента в който останалите са наследени от интервала преди 1990 година Отрицателно въздейства на качеството не толкоз броят на ВУ, а това, че беше позволено множеството ВУ да разкрият несвойствени за тях професионални посоки и специалности и да изгубят профила си - механически, химико-технологичен, стопански и прочие “ (Параграф 2.9).

В качеството си на представители на студентската общественост на нашето висше учебно заведение и в единогласие с решението на университетския съвет на Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, уверено отхвърляме да подкрепим сходна недобре обоснована промяна със подозрителен ход, която не е основана на функционален разбор и е с хазартен и неразбираем резултат, от която не виждаме положителна смяна в наша изгода и в интерес на нашето учебно заведение. Готови сме да подкрепим смяна, учредена на ясни критерии, правила и правила, която ще способства за нашето развиване като експерти и почтени ученици на Висшето транспортно учебно заведение, което през актуалната 2022 година отбелязва своята 100-годишнина и 55 години, откогато патрон на учебното заведение е революционерът Тодор Каблешков – образец за хладнокръвен дух, който в най-непрогледния исторически мрак се е борил за богатството, просперитета и добруването на българския народ.

И още нещо, което за нас звучи освен тъжно, само че и застрашаващо бъдещата ни професионална реализация и развиване. След 3-4-5 и повече години, когато аплайваме за работа и представим нашите дипломи, издадени от ВТУ „ Т.Каблешков “ (аналогични доводи и за останалите 4 ВУ), по какъв начин ще ни възприемат нашите евентуални работодатели и по какъв начин ще се усещаме ние: А, вие сте тези, дето ви сляха. Вече няма такова висше учебно заведение, избираме да назначим други, да вземем за пример тези, които са приключили един от известните като име и престиж механически университети (София, Варна, Габрово и др.). За нас това е засегнатост и самобитна дискриминация, спрямо сътрудниците ни от „ огромните “ университети.

В умозаключение, още един път заявяваме уверено своето мнение и твърдо се противопоставяме на концепцията засегнатите висши учебни заведения да станат обект на несправедлива асимилация, която по никакъв метод не е подкрепена с рационални доводи и липсва ясна и съответна визия за бъдещото дейно и съответно действие на препоръчаната в плана мегаструктура.

С почитание,

Владо Владев

Председател на Студентски съвет на

Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР