Уважаеми читатели, от днес всеки понеделник ще предлагаме на вниманието

...
Уважаеми читатели, от днес всеки понеделник ще предлагаме на вниманието
Коментари Харесай

“Всичко без коз” в БНТ

Уважаеми читатели, от през днешния ден всеки понеделник ще предлагаме на вниманието ви коментар за протичащото се по ТВ екраните в България от известния ефирен публицист Иван Гарелов . Първият му текст е за абсурда в Българска национална телевизия около предаването „ Денят стартира с просвета “. Но по-голям съгласно него е въпросът накъде върви Българска национална телевизия като социална национална медия.

Нямах никакво желание да бъда съдия на абсурда в Българска национална телевизия. Първо, тъй като неотдавна бях претендент за общоприет шеф и може да наподобявам като привързан. Второ, тъй като нито един от спорещите не е прав. И трето, както нормално става в последно време у нас, всички спорят, само че никой не знае защо. Но защото стартирам графа за медиите, няма по какъв начин да избегна най-парливата медийна тематика. И най-важното, тъй като тази стихия ще прерасне в рецесия, в случай че не се внесе изясненост накъде поема Българска национална телевизия.

Веднъж сестра ми играеше на карти със свои приятелки и разгласи, че ги взима на „ всичко без коз “. Никой не видя грешката и заиграха по този начин, както всеки го е схванал. Докато се скараха, несъмнено.

Нещо сходно се случва в Българска национална телевизия. Говорят за професионализъм, а имат мислено политиката. Или намесват политиката, само че я бъркат с правилата и разпоредбите на професионализма. Така се стига до парадоксите Кошлуков да вземем за пример да бъде защитаван от Александър Симов от Българска социалистическа партия и от вестниците на властта. Ако не знаете кои са тези вестници, ще ги познаете по трогателните портрети, които направиха на Емил тези дни. Или пък партийните интелектуалци от „ Да, България “ да ни поучават в детайли по какъв начин би трябвало да се води едно културно предаване и какъв брой елитарно е противоречивото „ Денят стартира с просвета “. А новият общоприет шеф Константин Каменаров да се „ мята и раздава “ сред спорещите страни – за културата трябвало да се приказва забавно, само че предаването било „ скъпо “ и най-сетне да се подпише в символ на поддръжка и под декларацията на продуцентите от „ Информация “, изпълнена с носталгия по времето на Вяра Анкова, когато 10 години нямало никакви митинги. Някои от протестиращите толкоз се увлякоха по „ героичните “ си дейности, че удължиха застойното време без митинги на 28 години, които изключват времето на „ Лет ит би. “ А Каменаров пък, възбуден по неразбираеми аргументи, патетично разгласи, че „ Българска национална телевизия сега е най-свободната телевизия в България. Нямало е описи със неразрешени хора, върнати посетители. Няма и няма и да има! “

Накрая и виновникът за цялата тази каша Съвет за електронни медии/СЕМ/ се зае да направи изследване. При подобен „ съдия “ е ясно, че нищо няма да последва.

Да разчистим тази слама и да забележим какви са действителните позиции на участниците в спора. Най-голямото достолепие на „ Денят стартира с просвета “ е, че изобщо го има и това е в цялостно единодушие с публичния темперамент на медията. Но това никога не оправдава, че то е под всевъзможни професионални критерии. Няма никакъв спор, не се преглеждат никакви настоящи проблеми на нашата просвета. По-голямата част от наличието е всъщност реклама на идни културни прояви, за които публицистите от предаването са били осведомени от заинтересуваните пиари.
Заснема се малко картинка, поканват се създателите на проявата в студиото и се води вял диалог, защото водещите даже не знаят, не са прочели, не са видели, не са чули, какво тъкмо ще се случи. Но са с необяснимо високо самочувствие. И още едно „ достолепие “ на „ Денят започва… “ – близостта на създателите му с избрани политически кръгове, от чиито среди извънредно се канят „ специалистите “. Това важи и за други от т.н публицистични излъчвания в Българска национална телевизия. Може би за два мандата като министър на културата Вежди Рашидов да не е канен нито един път в „ Панорама “. И на мен ми се е случвало да не одобрявам някои политици преди време, само че съм ги канел, когато това е отговаряло на публичната им роля.

Всичко това са професионални проблеми и тук не може да има никакви високопарни разногласия. Ръководството на Българска национална телевизия е в цялостното си право да вземе решителни ограничения. И няма за какво да се оправдава и изяснява в също такива високопарни и отегчителни заявления. Ако то не може да реализира някакви промени, в случай че се опасява да не засегне едни или други политически, корпоративни или чисто финансови ползи, за какво тогава се е заело с ръководството на публичната телевизия.

Стига, несъмнено, самото управление да е наясно какво тъкмо желае да направи и да не робува на политически пристрастия. Дали това е по този начин? Познавам Кошлуков от началото на измененията и в някои интервали сме били и другари. Още на първия протест пред „ Александър Невски “ на 18 ноември 1989 година той ми направи усещане с лидерската си харизма. Всички знаят за политическата му активност. Той бе покрай Желю Желев и неговите демократични правила. Когато стартира да води телевизионни излъчвания, Кошлуков спазваше безусловно плурализма и равнопоставеността на гостите си. По това време той бе пример в това отношение.

По време на последните парламентарни избори се случи на няколко пъти да сме дружно измежду поканените в телевизионните студиа. Изненада ме с явната си поддръжка за ръководещите. Попитах го в ефир на това ли са го учили в Съединени американски щати. Разказвам това, тъй като съм уверен, че той прелестно знае какво значи обективност и приемливост. Ако е направил някакви взаимни отстъпки поради назначението си в Българска национална телевизия, това ще проличи скоро.

Що се отнася до Коко Каменаров, тук в действителност се усещам неловко да му върша характерност. Затова ще си послужа единствено с няколко цитата – мои и негови. В моята идея, която разгласих в интернет, аз предложих да се внесат промени в неразбираемата и безредна стратегия на Българска национална телевизия. Предложенията са БНТ-1 да се преструктурира в информационно-публицистичен, БНТ-2 да се трансформира в канал, зает с триадата култура-образование и просвета, БНТ-Свят да бъде съвременна витрина на туристическите благоприятни условия на България и БНТ-HD да се оформи с младежко-спортен темперамент.
При представянето на концепцията си Каменаров отново е безапелационен: „ Ще продължим да развиваме и четирите стратегии на Българска национална телевизия, които и в този момент са познати, единствено БНТ-2 би трябвало да бъде с по-ясно изразен културен и учебен профил. “ В изявленията той коментира, че БНТ-1 би трябвало да изпъква на фона на другите канали, които да са като декор. Каквото и да значи това.

При нововъзникналата рецесия Каменаров на среща със Съвет за електронни медии изяснява: „ Придържаме се към концепцията от чуването през август. В идващите три години следва препрограмиране на всички канали от пакета на Българска национална телевизия /БНТ-1, БНТ-2, Българска национална телевизия Свят и БНТ-HD/…БНТ-2 става културно-тематичен канал през септември… “
Няма потребност от коментар.

Ако вървим по-нагоре би трябвало да се занимаем и с ролята на Съвет за електронни медии за очертаващата се рецесия в Българска национална телевизия, с метода по който се образува тази институция и изобщо нужна ли е в този си тип. Ще му пристигна времето и на този спор.
Българска национална телевизия не би трябвало да трансформира публичния си темперамент. Да си преходен подражател на така наречен печелившо пазарно държание през днешния ден значи самичък да се наредиш измежду губещите, просто тъй като вятърът на измененията ежечасно издухва откритите величини – от политическите /вътрешни и външни/ до софтуерните.
Моето мнение си остава, че Българска национална телевизия не би трябвало да следва всеобщия „ усет “, нито да раболепничи пред статуквото, тъй като то „ дава парите “. Друга е посоката, тъй като през днешния ден Българска национална телевизия е номинално социална, а действително – държавна. Но за това – различен път.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР