Уважаеми читатели на КОСМОС БГ, През изминалите няколко години съдържанието на

...
Уважаеми читатели на КОСМОС БГ,
През изминалите няколко години съдържанието на
Коментари Харесай

Позиция на КОСМОС БГ относно окупацията на Софийски университет от студенти

Уважаеми читатели на КОСМОС БГ,

През миналите няколко години наличието на страниците на уеб страницата беше най-вече политически неутрално. Съзнавам, че огромна част от читателите на уеб страницата са политически неутрални, други имат своите политически пристрастия, трети са даже враждебно настроени към политиката.

Софийски университет “Св. Климент Охридски ” също пази собствен политически неутралитет. Студентите, които вземат участие в окупационната акция на СУ, не издигат партийни лозунги и не застават в поддръжка на една или друга партия като група, въпреки че всеки самостоятелно има право да има свои лични пристрастия.

Независимо от всичко това, даже и политически неутрални структури не могат да си мълчат, когато ръководството на една страна не стъпва на нравствени полезности. Политически неутрални структури не могат да си мълчат, когато ръководството е безпринципно и непрозрачно. В този миг, въпреки и политически неутрални, ние си резервираме правото да изразим позиция, когато публичен проблем съществува.

 Nash red e

Наш ред е – фотография на постройката на Софийски университет – Ректорат. Photo credit: Svetoslav Alexandrov

Така КОСМОС БГ се подрежда дружно с други медии, подкрепили студентите (справка за останалите – тук).

Трите претенции на студентите са: Първо, оставка на държавното управление и разформироване на Народното събрание, второ – насрочване на нови избори.

В продължение на целия 23 годишен преход в България образованието в никакъв случай не стана приоритет. Научните действия – също. През последните няколко години беше по-важно да се строят спортни зали, в сравнение с да се финансират просветителни и научни планове. Настоящето държавно управление продължава политиката на заличаване на образованието и науката в България. България към момента не е член на Европейската галактическа организация – срамно състояние за страна, която е имала дълги обичаи в региона на науката и технологиите.

Считам, че паузата за просветителната и научната активност в Софийски университет може да е стеснение в кратковременен проект, само че ще е безусловно ползотворна в дълготраен проект. Тя среща поддръжка от студенти, учени, преподаватели, публицисти.

Днес не можем да не я подкрепим – дружно с всичките претенции.

Като админ на КОСМОС БГ поддържам студентите.

Искрено ваш,

Светослав Александров

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР