Утре се открива Вагнеровият фестивал на Софийската опера - начинание,

...
Утре се открива Вагнеровият фестивал на Софийската опера - начинание,
Коментари Харесай

Започва Вагнеровият фестивал на Софийската опера

Утре се открива Вагнеровият фестивал на Софийската опера - начинание, което издига престижа на националния спектакъл в международен мащаб.

За поредна година фестивалът ще стартира с премиера. Този път това е сантименталната опера „ Лоенгрин ", чиято премиера е била във Ваймар през 1849 год. Завесата ще бъде вдигната на 13 юни. Диригент ще бъде Константин Тринкс, вземат участие хор и оркестър на Софийската опера и мъжкия хор на БНР. Очаква ни една извънредно философска визия и режисьорска интерпретация, произлезли от необятното въображение на Пламен Карталов. Сценографията е на Ханс Кудлип в съдействие със Свен Йонке и Гудрун Гайблингер, а костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче.

В първия театър ще вземат участие Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Венцеслав Анастасов, Габриела Георгиева, Бисер Георгиев и Атанас Младенов. Във второто зрелище на 23 юни ще пеят Саймън О`Нийл, Радостина Николаева, Томас Вайнхапел, Мариана Цветкова, Стефан Владимиров, а на диригентския пулт ще застане Евън-Алексис Крист.

„ Лоенгрин " е притча на християнския блян за независимост и вяра, за избавление на човечеството от всевъзможни несправедливости. Вагнер е творец-реформатор, чиято музика оракулски разтваря криле за бъдещето на изкуството. " - споделя Пламен Карталов. „ В подтекста на тази концепция, задачата на Софийската опера е да сътвори традиция за националната музикална просвета, само че също и да откри място, равнопоставящо я със международната просвета. " - добавя режисьорът.

Софийската опера продължава да основава вагнеров свят в България и да възпитава една специфична вагнерова аудитория. Всички вагнерови творби се извършват от български артисти, а концепцията на Пламен Карталов е те да добият по-широк светоглед и да бъдат приети в целия свят.

Шестте фестивалните вечери ще показват пет заглавия - с изключение на премиерните представления на „ Лоенгрин " на 13 и 23 юни, от 15 до 20 юни публиката ще може да види и „ Пръстенът на нибелунга ", който се трансформира във визитната картичка на Софийската опера. Тетралогията ще бъде изпълнена под диригентството на Евън-Алексис Крист, а феновете ще се насладят на магическа образна картина с режисурата на Пламен Калталов. След премиерата на „ Пръстенът на нибелунга " предходната година международната музикална рецензия не спести възторга си и отрази огромното събитие в София в най-престижните профилирани музикални издания.

Тази година още веднъж се чакат публицисти от разнообразни медии от Европа и Съединени американски щати, както и многочислена аудитория от чужбина и цяла България.

Невероятният път на творбите на Рихард Вагнер в Софийската опера стартира преди съвсем 100 години, само че същинското развиване с мащаб и визионерска смелост се разпростира от 2010 година В идващите 14 години Пламен Карталов слага седем заглавия, като „ Пръстенът на нибелунга " има две напълно разнообразни постановки. „ Лоенгрин " ще бъде осмото заглавие - една опера на светлината, с небесния делегат, който идва да озари света с чиста и съкровена обич.

Очакваме нашите скъпи фенове, с цел да бъдем дружно в страстите си с музиката на Рихард Вагнер..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР