Успешен край са имали многомесечните преговори между гръцката газова компания

...
Успешен край са имали многомесечните преговори между гръцката газова компания
Коментари Харесай

Гърция и Газпром се договориха за цената на руския природен газ за 2022 г.

Успешен край са имали многомесечните договаряния сред гръцката газова компания ДЕПА и съветската " Газпром " за образуването на цената на съветския природен газ през 2022 година, както и през идващите години до 2026 година, когато изтича настоящият контракт, заяви гръцкото икономическо издание " Нафтемборики ".

Според известие на ДЕПА " новото съглашение, което е в границите на съществуващия контракт с " Газпром " с небосвод до 2026 година, обезпечава изключително конкурентна цена за страната от 2022 година нататък спрямо нивата, на които се двоумят през днешния ден цените на природния газ в района, само че и в Европа като цяло. "

Предвижда се цената на природния газ за Гърция да се дефинира на 80 % от индикатора TTF (на основата на цената в холандския хъб) и на 20 % от петролния показател. Първоначално " Газпром " е упорствал цената да се дефинира напълно от показателя TTF.

Освен това гръцката страна е постигнала съглашение за опазване на контрактуваните количества съветски природен газ, което значи, че до 2026 година ДЕПА ще продължи да получава годишно 2 милиарда куб. м.

Според гръцката компания това ще й даде по-голяма еластичност да продължи да предлага отстъпки от цената през идващите месеци, с които да компенсира забележителна част от увеличените интернационалните цени на природния газ в интерес на гръцките семейства.

През декември отстъпката беше увеличена на 40 % от цената на едро за доставките, което подхожда на 34 евро на мегаватчас.

Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас дефинира договореността като " извънредно значимо съглашение, което построява предпазен вал за гръцките семейства в изискванията на продължителна енергийна рецесия ".
Темата за ценообразуването на природния газ беше в дневния ред на срещата на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис с съветския президент Владимир Путин в Сочи при започване на декември. Преди това Скрекас посети Санкт Петербург, където беседва с ръководителя на " Газпром " Алексей Милер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР