Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз приветства предложението на Българския

...
Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз приветства предложението на Българския
Коментари Харесай

Денонощният режим на аптеките да се стимулира с по 1000 лева, предлагат фармацевтите

Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз приветства предлагането на Българския лекарски съюз (БЛС) за приемане на нормативни промени за насърчаване на разкриването на повече денонощни аптеки в България.

Такава смяна може да бъде обезпечаването на спомагателни 1000 лева от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна (за времето на пандемията), по прилика на спомагателното възнаграждение за персоналните лекари, които им бяха обещани като тласък, с цел да преглеждат пациентите си с COVID-19, се споделя в публична позиция на фармацевтичния съюз. В случай, че бъде контрактувано дълготрайно решение, обезпечаването на денонощни аптеки би могло да се подсигурява от бюджета на НЗОК, което "най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са в действителност по закон, а по-важно – и по задача, както стана ясно в изискванията на пандемията от COVID-19 ".

"Що се отнася до предлагането да се промени методът на отпущането на лекарствени артикули без лекарско наставление (т.нар. ОТС-лекарства), считаме, че в тази обстановка не е належащо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се оферират медикаменти в супермаркетите и бензиностанциите, и че тази мярка няма да спомогне за обезпечаване на вярна фармацевтична грижа. В тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната приложимост на медикаменти без лекарско наставление може да бъде рискова за тяхното здраве. Регулаторите са безапелационни, че ОТС-лекарствата би трябвало да се отпускат с подобаващите препоръки за дозирането им, лекарствени взаимоотношения и противопоказания и имат капацитета да вредят при нерационалната им приложимост. За тази заплаха неведнъж предизвести и министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов в свои медийни изяви ", гласи още мнението.

Фармацевтите споделят мнението на управлението на БЛС, че е от изключителна значимост цялата здравна система да работи дружно и всички старания и запаси да бъдат ориентирани към превъзмогване на рецесията. В тази връзка, припомнят за опцията лекарите да предписват медикаменти по интернационалното им непатентно название (т.нар. генерично предписване), която е необятно възприета в Европейски Съюз процедура, улесняваща пациентите и фармацевтите в обезпечаването на нужните медикаменти. Точно в този момент е подобаващият миг и за въвеждане на генерична подмяна при някои медикаменти. При генеричната подмяна фармацевтите заменят със единодушието на пациента един постановен артикул с различен лекарствен артикул със същото лекарствено вещество, същите, като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Генеричното заменяне е нормална процедура в другите страни, то води до икономисване на обилни обществени запаси, а в изискванията на пандемията ще помогне да се лимитират оптимално контактите на пациентите с повторни визити при медицински експерти или аптека за намиране на предписаната комерсиална марка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР