Украйна напада крепостта на Путин: армията засилва нападенията срещу Крим.

...
Украйна напада крепостта на Путин: армията засилва нападенията срещу Крим.
Коментари Харесай

Тази война започна в Крим и ще свърши в Крим

Украйна атакува крепостта на Путин: армията ускорява нападенията против Крим. Никога до момента офанзивите не са били толкоз интензивни, в никакъв случай до момента загубите за съветската страна не са били толкоз солидни. Защо Крим е по този начин значим, разяснява Роман Гончаренко, за " Дойче веле ":

В ранни зори украински войски нападат съветски военни позиции на анексирания полуостров Крим - освен това два дни подред. Според украинските медии основна цел са системите за Противовъздушна отбрана С-300 или тяхното по-ново потомство С-400, ситуирани край град Евпатория. В рамките единствено на няколко седмици тези системи са подложени на обстрел за повторно. Във връзка с последните офанзиви съветските военни настояват, ще ставало дума единствено за нахлуване с дронове, което било отблъснато.

Защо Крим е толкоз значим и за двете страни

Преди това Украйна заяви, че е нанесла впечатляващ удар в Севастопол, основната квартира на Черноморския флот. Според публикуваните от Киев информации няколко крилати ракети са поразили един десантен транспортен съд и една подводница, които са били тежко развалени. Руското Министерство на защитата оповести обаче, че и двата съда ще бъдат ремонтирани.

Украинската войска към този момент от седмици ускорява военните набези против Крим. Никога до момента офанзивите не са били толкоз интензивни, в никакъв случай до момента загубите за съветската страна не са били толкоз солидни.

След като през 2014 година анексира Крим в нарушаване на интернационалното право, Русия последователно трансформира полуострова във военна цитадела с бази на военновъздушните сили и на военноморския флот. Малко преди нахлуването на съветската войска в Украйна през февруари предходната година украинското Министерство на защитата оценяваше числеността на военното наличие на Русия в Крим на към 32 000 души. Твърди се, че там са ситуирани даже нуклеарни оръжия.

Украйна за пръв нападна масирано анексирания полуостров през август 2022. Тогава ударът беше ориентиран против военното летище край Саки, където бяха унищожени няколко изтребители. През октомври предходната година за пръв път беше взривен сегмент от Кримския мост, който свързва Русия с полуострова. Този мост, който играе основна роля за снабдяването на съветските войски, след това на няколко пъти стана обект на украински офанзиви, последно с морски дронове.

Но за какво Крим е толкоз значим и за двете страни? Отвъд символичното му значение, което съветският президент Владимир Путин непрестанно акцентира, полуостровът има основно военно-стратегическо значение. Разположеният там Черноморски флот нападна с крилати ракети " Калибър " украински градове както навътре в страната, по този начин и чак до границата с Европейски Съюз. Същото се отнася и до самолетите, въоръжени с ракети, основани на полуострова.

Крим има основно значение и за снабдяването на съветските войски в Южна Украйна. И не на последно място: в случай че не държаха Крим, руснаците много щяха да се затруднят с блокадата на украинските пристанища.

Малко след нахлуването в Украйна Русия съумя откъм Крим да окупира много територии и да си обезпечи и сухопътен достъп до полуострова. Със сегашната си контраатака украинската войска се пробва да прекъсне този сухопътен кулоар.

Украинските въоръжени сили нападат всички мостове, които свързват Крим с континенталната част, като за задачата употребяват прецизни оръжия западно произвеждане - английски и френски крилати ракети.

Крим - " основният фактор " във войната

В една своя програмна публикация главнокомандващият на украинската войска военачалник Валерий Залужний написа, че Крим е " основният фактор " във войната на Русия против Украйна. Ако Украйна успее да си върне полуострова, това съществено ще отслаби Русия, само че няма да подсигурява завършек на военните дейности, счита генералът. Според него даже за загуби Крим, Русия може да продължи бойните дейности откъм континенталната част.

Украинският президент Володимир Зеленски въпреки всичко се надява на съдбоносен пробив. Тази война стартира на Крим и ще свърши на Крим, счита Зеленски.

За украинците би било най-добре да проведат пробива си чак до Крим и тогава да стартират договаряния за евакуиране на руснаците. В момента обаче мъчно можем да си представим, че Русия ще одобри подобен вид.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР