Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за

...
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за
Коментари Харесай

Коледната трапеза - начин на употреба

Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа към коледната софра.

Традиционно на нея има единствено постни ястия и тя е богато и алегорично украсена. Даже прекомерно богато. Постните ястия, може да нямат месо, само че това не значи, че са напълно леки за храносмилането. Още повече, че броят им е забележителен, а би трябвало и от всичко да се опита, с цел да имаме всички блага през годината.

Домакинята, даже в случай че сме ние самите, постоянно доста се старае и по остаряла българска традиция постоянно препълва чиниите и приема като персонално проваляне, в случай че не сме с цялостна уста от самото начало. За да не я разочароваме и да я убедим какъв брой вкусно е всичко, ние вършим тъкмо това.

“С други думи Бъдни вечер и Коледа, наред с Нова година, са дните, когато най-вече преяждаме. ”

Трикове за угнетяване на апетита

Преди хранене изпийте една чаша минерална вода. Стомашните сокове ще се разредят, в стомаха ще се сътвори възприятие за цялостно и няма да се нахвърлите като невиждали.

Хапнете нещо малко сладко преди хранене – бонбон, две-три фурми. Да не се сладко преди хранене е съществена възбрана от нашето детство и има за какво. Захарозата дава бързоусвояеми въглехидрати, които за малко лъжат организма, че е утолен.

Сервирайте си по малко, само че в огромни чинии. Лозовите сармички наподобяват в действителност незначителни на фона на огромното ястие и ще усетите, че не бързате да ги поглъщате.

Да уважим коледната софра въпреки всичко

Не хапвайте в това време, до момента в който готвите. Това е идеалния метод да се заситите преди вечерята и в последна сметка да не опитате нищо. За задачата на обядвайте добре и хапвайте плодове с лека следобедна закуска.

Ранна вечеря. Ако зависи от вас, дано вечерята на Бъдни вечер стартира колкото се може по-рано. Трудно се събираме всички от време на време на масата, само че нито една вечеря след 8 часа не е добра за здравето и положителното въодушевление след нея. Бавната вечеря от рано с повечко приказки, мемоари, смях е надалеч по-добра от безмълвното преяждане.

Опитайте от всичко, само че се нахранете с едно. Традицията повелява да се опита от всичко, само че не е определила количества. Затова, изберете си от обичаното и си сложете повече от него, а от другите ястия единствено пробвайте или поделете, в случай че е опция с различен.

Давайте си почивки. Смесването на огромни количества ястия с доста съставни елементи води до тежест в стомаха,защото храносмилането се затруднява с разнообразието. Затова хапвайте на избрани шпации така и така вечерята на Бъдни вечер е по-скоро обред, в сравнение с надяждане.

деликатно с хляба. Топлата питка с паричка е наложителна на трапезата на Бъдни вечер и постоянно даже единствено тя е задоволителна да се нахрани човек. От аромата на топъл самун никой не може дълго да заобикаля. И въпреки всичко – не яжте горещата пита. Маята още работи, до момента в който не е изстинала изцяло. И в случай че не желаеме издут корем е добре да изчакаме този миг.

Не пийте доста течности по време на почивките. Течностите в допълнение разреждат соковете и храносмилателните ензми и те не могат да разградят храната. Ошавът е обичайната напитка и е положително решение – натурална и сладка – доста по-добре от всички сокове и газирани питиета.

Не оставяйте ядките за края. Ядките, изключително печените и солените постоянно оставяме за „ мезене ” след вечеря. Но даже и да са сурови лешници, орехи, съгласно традицията или други сурови – отново не е добра концепция. Те съдържат, правилно потребни, само че доста мазнини и калории, по тази причина може умерено да си ги хапваме, пробвайки от всичко.

Добре е и да спазим традицията във връзка с десертите – тиквеник, щрудел, саралия. Малки късчета от тях няма да натежат доста, домашни са и продуктите са с тестван генезис.

Ако сме по-разумни и не се лакомим, няма да свързваме празниците с преяждане и препиване, а със светлина и лекост.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР