Украинският вицепремиер Ирина Верешчук обвини руската страна за това, че

...
Украинският вицепремиер Ирина Верешчук обвини руската страна за това, че
Коментари Харесай

Русия държи в плен цивилни украинци, за да ги разменя за свои войници с Киев

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук упрекна съветската страна за това, че държи в плен огромен брой цивилни жители на Украйна, които се пробва да разменя против съветски военнопленници. 

Верешчук показва, че огромен брой мирни поданици са депортирани през украино-руската граница от началото на войната и се държат като " заложници ". 

" Затова пленяваха толкоз доста заложници - цивилни, дами, чиновници от локалната администрация - с цел да се опитат да ги употребяват. Знаем, че има повече от 1000 заложника, в това число съвсем 500 дами. Знаем, че се намират в затвори и следствени арести в Курск, Брянск, Рязан, Ростов ", споделя още тя. Още към 700 военни украинци се намират в съветски плен. 

Опитите на Украйна да освободи своите арестувани жители се сблъскват с огромни компликации от съветската страна. 

" Изваждаме дамите оттова съвсем със мощ. Отказваме да организираме замени, без да забележим дами в листата. Опитваме се да спасим своите дами и мирни жители ", споделя тя.  

Част от хората, които съумяват да се върнат при размените, се оказват с тежки контузии, ампутирани крака и очевидни следи от принуждение. Украйна упорства Русия да освободи без условия всички цивилни пленници. 

Женевската спогодба за закрилата на гражданските лица по време на война не разрешава нечовешкото отношение към мирното население, като дамите би трябвало да се употребяват със специфична протекция. От началото на войната обаче има стотици свидетелства на цялостно неуважение на тези условия от съветската войска, в това число голям брой случаи на полово принуждение над дами и девойки в окупираните градове. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР