Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си
Коментари Харесай

Кулеба: Украйна има нужда от три неща - оръжия, оръжия, оръжия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи през днешния ден при идването си за присъединяване в съвещанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, че идва със задачата да обезпечи на своята страна единствено три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

Уверени сме, че най-хубавата помощ за Украйна е да се достави всичко нужно за победа над съветската армия, с цел да се предотврати разпространяването на войната. Украинците потвърдиха, че знаят по какъв начин да се бият и да побеждават, въпреки и на голяма цена. Колкото по-рано имаме оръжията, толкоз повече хора и селища ще бъдат избавени, добави той.

Призоваваме всички съдружници да спрат да се двоумят. Днес оръжията служат за реализиране на мир, добави Кулеба.

По неговите думи всяко оръжие, употребявано против нападател, е отбранително. Лицемерие е да се доставя единствено защитно съоръжение, уточни министърът.

Той прикани Германия да направи повече, тъй като, за разлика от Берлин, Киев няма време за губене. Кулеба настоя също за налагане на цялостно ембарго над вноса на съветски нефт и газ, за изключване на всички съветски банки от интернационалната финансова система, за затваряне на всички пристанища за съветски кораби, с доста дребни изключения.

Кулеба посочи, че Украйна през днешния ден има потребност от средства за противовъздушна защита, самолети, противотанкови оръжия и бронирана техника.

Във войната в Украйна няма разлика сред отбранителни и нападателни оръжия, разясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той означи, че пактът оказва помощ на Украйна да упражни правото си на самоотбрана. Столтенберг изрази удивление от смелостта на украинците и добави, че те са ентусиазъм за хората по света.

Единадесет тела са открити в киевското предградие Гостомел

Телата на единайсет души са били открити в гараж в киевското предградие Гостомел, заяви в. " Украинска истина " късно в сряда, като се базира на обява в " Телеграм " на някогашния вътрешен министър Арсен Аваков, съобщи ДПА.

Твърди се, че цивилните са били убити от съветски военнослужещи. Не е било допустимо информацията да бъде доказана от самостоятелен източник, прецизира организацията.

Гостомел, северозападно от столицата Киев, и близкото летище бяха настойчиво оспорвани от съветските и украинските сили от началото на войната на 24 февруари. Повечето от 16 000 поданици на предградието избягаха от военните дейности.

Преди няколко дни украинските войски си възвърнаха контрола над Гостомел, както и над околните градове Буча и Ирпин.

Във вторник ръководителят на локалната военна администрация заяви, че към 400 поданици на Гостомел са в неопределеност и управляващите имат желание да стартират търсене в складови пространства.

Зеленски: Забавянето на решенията за ембарго на съветския нефт коства животи

Във видеообръщение, публикувано рано в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски прикани демократичния свят да се откаже от съветския нефт. Той съобщи, че невъзможността бързо да бъде контрактувано ембарго коства украински животи, съобщи Ройтерс.

Зеленски сподели още, че ще продължи да упорства съветските банки да бъдат изцяло изключени от интернационалната финансова система.

Украйна желае наказания, които са задоволително стопански разрушителни за Русия, с цел да сложат завършек на войната. Зеленски упреква някои страни, че към момента поставят приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни закононарушения, разяснява организацията.

" Моята цел е да бъде наложено ембарго на доставките в Русия на технологии, съоръжение, минерали и руди и редкоземни детайли с двойна приложимост и по този начин да се постави края на производството на оръжия в Русия " , сподели украинският президент.

" Единственото, което не доближава, е кардинален метод от някои водачи (...) които към момента мислят, че войната и военните закононарушения не са толкоз страшни, колкото финансовите загуби ", съобщи Зеленски по-рано в послание към ирландския парламент.

В сряда Европейският съюз не съумя да реализира единодушие за нови наказания поради механически въпроси, в това число това дали ембарго върху вноса на въглища от Русия ще засегне съществуващите контракти, оповестиха осведомени източници.

Байдън подписа заповед за нови наказания против Русия

Американският президент Джо Байдън подписа в сряда декрет, с който се не разрешават новите вложения в Русия на американски жители без значение от тяхното местопребиваване, заяви Ройтерс.

Новите наказания са признати в отговор на " огромните военни закононарушения ", както ги дефинира Байдън, осъществени от съветските сили в Украйна.

Санкциите засягат съветската " Сбербанк ", която държи една трета от съветските банкови активи, и " Алфабанк ", четвъртата по величина финансова институция в Русия, споделиха американски публични представители. Енергийните преводи обаче са изключени от ограниченията.

Ограничения са наложени още на двете дъщери на съветския президент Владимир Путин, брачната половинка и дъщерята на съветския външен министър Сергей Лавров и на високопоставени членове на съветския съвет за сигурност.

В обсега на глобите влизат някогашният съветски президент и министър председател и непосредствен съдружник на Путин Дмитрий Медведев, актуалният министър председател Михаил Мишустин и министърът на правораздаването Константин Чуйченко.

Англия възнамерява да изпрати бронирани машини на Украйна

Англия приготвя проекти за изпращане на бронирани машини на Украйна, написа в обява на " Таймс ", представена от Ройтерс.

Вариантите, които обмисля английското министерство на защитата, включват изпращането на бронирани патрулни коли като " Мастиф " или машина от вид " Джакал ", която може да бъде употребена за разузнаване или като патрулен автомобил с огромен радиус на деяние, се споделя в информацията.

Класифицираното съоръжение би могло да бъде свалено от машините, а в прилежаща на Украйна страна да бъдат изпратени английски военни, които да проведат образование за потреблението им, написа " Таймс ", като се базира на източник от министерството на защитата на Обединеното кралство.

През идващите дни се чака Англия да разгласи спомагателна поддръжка за Украйна, в това число противотанкови и противовъздушни ракети.

Еврокомисар: Украйна ще има потребност от нов проект " Маршал " след съветската инвазия

Украйна ще има потребност от проект за реорганизация след войната с Русия, сходен на проекта, препоръчан от Съединени американски щати на Европа след Втората международна война, съобщи еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, заяви Ройтерс.

В рамките на проекта " Маршал " след Втората международна война Съединени американски щати отпускат на Европа еквивалента на към 200 милиарда $ по днешни цени в продължение на четири години под формата на икономическа и техническа помощ.

" Мисля, че това, което ще бъде нужно на Украйна в последна сметка, е освежен вид на проекта " Маршал ", сподели Хан на конференция.

Той сподели, че това ще помогне на Украйна да се възвърне за малко време, вместо в продължение на десетилетия, от тежките опустошения, нанесени от съветската войска, и ще докара до по-бързо доближаване на Украйна с Европейския съюз.

Киев подаде молба да стане страна-кандидат за присъединение към Европейски Съюз. Дори в спокойно време този развой е дълъг и е изработен съвсем неосъществим от войната, която бушува в страната.

Хан не даде оценки каква сума ще бъде нужна, само че съобщи, че напъните за възобновяване на Украйна не могат да бъдат поети единствено от Европа и че най-вероятно страните от Г20, в това число Русия, ще би трябвало да вземат участие.

Хан повтори, че към този момент Европейски Съюз не възнамерява да отвори нова взаимна скица за издаване на облигации за справяне с икономическите и обществените последици от войната в Украйна. Той означи, че има към момента задоволително неоползотворени евтини заеми в европейския фонд за възобновяване, които държавните управления биха могли да изискат. Хан означи, че от общо 380 милиарда евро евтини заеми разполагаем във фонда до момента държавните управления са поискали 166 милиарда, а 214 милиарда към момента са налични.

Еврокомисарят сподели още, че за покриване на някои разноски, свързани с украинските бежанци, влезнали в страните от Европейски Съюз, страните-членки могат да употребяват някои от фондовете, отпуснати им по бюджета на Европейски Съюз за 2021 - 2027 година

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР