Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула

...
Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха алтернативни коридори за износ на зърно

Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разискаха през днешния ден вероятни различни коридори за експорт на зърно от Украйна, заяви канцеларията на Зеленски, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

През юли Русия се изтегли от така наречен зърнена договорка - съглашение, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, по силата на което се гарантираше износът на украинско зърно през Черно море. Оттогава насетне Украйна задейства механизъм, който Киев назовава краткотраен филантропичен кулоар в Черно море за експорт на зърно.

Канцеларията на Зеленски съобщи, че той и Фон дер Лайен са се споразумели също по този начин за съхраняването на " градивния разговор " по полагането на старания за анулация на рестриктивните мерки за импорт на украинско зърно, въведени от някои европейски страни.

Украйна прикани през днешния ден външните министри на страните от Европейски Съюз, събрали се на среща в Киев, да окажат подпомагане на Украйна, с цел да може тя да възобнови " цялостния си потенциал " за експорт на зърно през Черно море, съобщи Франс прес.

" Ако Европейски Съюз и Украйна обединят старания, с цел да подсигуряват сигурността на този кулоар (през Черно море), той би могъл да действа в цялостен потенциал ", сподели на конференция украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Според Кулеба участниците в срещата в Киев " много детайлно " са разискали зърнения въпрос, като са приветствали обстоятелството, че " всички поставят старания " по този въпрос.

" Морски кулоар, по който да бъде изнасяно украинското зърно за света без присъединяване на Русия, е вероятен ", посочи Кулеба.

Украйна е огромен международен производител на селскостопански артикули и с помощта на зърнената договорка за към една година съумя да изнесе милиони тонове зърно през Черно море.

Русия, която също е огромен производител на зърно, се изтегли през юли от зърнената договорка и заплаши, че ще третира като военни цели корабите в Черно море, плаващи към черноморските пристанища на Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР