Опасявайки се от ескалация на конфликта с Русия, НАТО дълго

...
Опасявайки се от ескалация на конфликта с Русия, НАТО дълго
Коментари Харесай

НАТО вече директно се ангажира с оперативен план за подкрепа на Украйна

Опасявайки се от ескалация на спора с Русия, НАТО дълго време не желаеше да поддържа Украйна. Сега това се трансформира - частично заради възможна промяна на властта в Съединени американски щати през есента, отбелязва в. " Франкфуртер рундшау ", представен от Българска телеграфна агенция.

Държавите от НАТО одобриха така наречен действен проект за разширение на поддръжката за Украйна. Проектът на алианса дава израз на загрижеността на пакта да поеме в бъдеще интернационалната съгласуваност на доставките на оръжие и дейностите по образование на украинските въоръжени сили.

Документът беше признат в четвъртък в границите на срещата на министрите на защитата в Брюксел, както научи ДПА от дипломати. Споразумението би трябвало да бъде оповестено след формалното му утвърждение от министрите.

Досега Съединени американски щати отговаряха за дилемите по поддръжката. В края на 2022 година Съединени американски щати сътвориха поделение от към 300 бойци, наречено Група за подкрепяне на сигурността в Украйна (SAG-U), в европейския щаб на въоръжените сили на Съединени американски щати във Висбаден, провинция Хесен. Сега НАТО би трябвало да разполага с най-малко същия брой чиновници. Първоначално детайлностите за оперативния проект бяха защитавани в загадка от алианса.

Подготовка за сюжет " Тръмп "

Проектът на НАТО се преглежда и като защитна мярка при положение на вероятно завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в Съединени американски щати през януари 2025 година Изявленията на републиканеца в предишното породиха подозрения дали Съединени американски щати ще продължат да поддържат Украйна в отбранителната ѝ война против Русия под негово управление, показва " Франкфуртер рундшау ". В алианса съществуват опасения, че смяната в политиката на Вашингтон може да се отрази и на координацията на доставките на оръжие и дейностите по образование на украинските въоръжени сили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в четвъртък в Брюксел, че в този момент става въпрос за основаване на по-стабилна платформа за поддръжка на Украйна, с цел да се подсигурява дълготраен ангажимент.

Унгария се опасява от война

Унгария няма да взе участие в новия план на НАТО. Правителството на премиера Виктор Орбан се притеснява, че планът може да вкара алианса в директна борба с Русия, показва " Билд ".

По тази причина редица други страни от НАТО също бяха доста внимателни преди две години и предотвратиха по-силна поддръжка от страна на НАТО. С течение на времето обаче тази оценка се промени и множеството страни от НАТО към този момент считат, че рискът е изчислим.

За да се подсигурява, че Унгария няма да попречи на постигането на нужния консенсус за плана, страната е получила увещание, че не би трябвало да взе участие нито финансово, нито с личен състав.

Спорът за наименованието към този момент е решен

Понастоящем новият план се назовава в границите на алианса " Помощ на НАТО за сигурността и образованието за Украйна " ( " NATO Security Assistance and Training for Ukraine “) - (NSATU). Преди това множеството страни от НАТО се изрекоха в интерес на наименованието " Мисия на НАТО в Украйна “. Германското държавно управление обаче е на мнение, че такова име може да бъде неправилно разбрано, че алиансът желае да изпрати бойци в Украйна. Поради което Берлин се притесняваше, че това име може да бъде употребявано от Русия за агитация против алианса.

Както означи " Франкфуртер алгемайне ", Столтенберг на конференцията си преди срещата на министрите на защитата на НАТО, която стартира през вчерашния ден, приказва за " задача " в Украйна. " Но по-късно дисциплинираният норвежец незабавно прехапа устни и употребява вярното название, за което съдружниците трябваше да се спогодят под немски напън: NATO Security Assistance and Training for Ukraine, кратко до непроизносимата абревиатура NSATU ", написа вестникът.

По-нататъшната работа по плана към този момент може да се прави въз основа на контрактувания действен проект. В идеалния случай той би трябвало да бъде публично стартиран през юли, когато федералният канцлер Олаф Шолц и останалите 31 държавни и държавни ръководители на страните от НАТО се съберат на среща на върха във Вашингтон.

Столтенберг, който председателстваше съвещанието в четвъртък, съобщи, че изтощените украински въоръжени сили се нуждаят от по-дългосрочна предвидимост във връзка с това какви оръжия, муниции и какъв брой средства могат да чакат.

След съветското навлизане през февруари 2022 година западните поддръжници на Украйна се срещат постоянно в границите на ръководената от Пентагона Контактна група за защита на Украйна, с цел да набират оръжия и муниции за Киев, отбелязва " Билд ".

Прехвърлянето на отговорността е един от детайлите на по-широкообхватно предложение - което към момента се разисква - съдружниците от НАТО да поемат дълготраен ангажимент за поддръжка на Украйна. Това предложение ще бъде разисквано в допълнение на срещата на върха на водачите на НАТО във Вашингтон през юли, означи Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР