Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова НАТО да

...
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова НАТО да
Коментари Харесай

Украйна поиска помощ от НАТО, за да се избегне война с Русия

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба прикани НАТО да помогне на неговата страна, с цел да се избегне война с Русия. Кулеба насочи този апел на взаимна конференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг преди днешното изключително съвещание на комисията НАТО-Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

В последните седмици следим скупчване на хиляди съветски военни до украинските граници, съобщи Столтенберг. Действията на Русия са неоснователни, необясними и надълбоко тревожни. Русия би трябвало да престане с нагнетяването на напрежение неотложно и да се изтегли от Украйна, добави той. Столтенберг прикани Москва да съблюдава интернационалните си отговорности и добави, че единствено Киев и страните от НАТО могат да имат думата за присъединението на Украйна към алианса. Русия се пробва да възвърне сферите на въздействие, а ние чакаме този прийом да остане в предишното, добави той.

Кулеба уточни, че в последните дни се чуват открити закани от Русия за война с неговата страна. Той предизвести, че Русия ще заплати цена, в случай че ситуацията се утежни в допълнение. По неговите думи глобите, наложени на Москва след събитията от 2014 година, са пресекли желанията Русия да откъсне половината територия на Украйна и да разгласи заграбеното за " нова страна ".

Не желаеме война, не приготвяме нахлуване, разчитаме на дипломатическите благоприятни условия за споразумяване на спорове, разясни Кулеба. Русия би трябвало да разбере, че Украйна е част от западния свят и Западът няма да ѝ разреши да откъсне Украйна, добави той. Украинският министър прикани за спомагателни наказания против Русия и за директна военна помощ. Цената за предотвратяването на война ще бъде по-малка от допускането на война, съобщи Кулеба. Не изключвам нищо при разискването на вероятните съветски дейности, добави той. По неговите думи присъединението на Украйна към НАТО е единствено въпрос на време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР