Украинският град Херсон, който бе оставен от руската армия, днес

...
Украинският град Херсон, който бе оставен от руската армия, днес
Коментари Харесай

Масиран обстрел на центъра на Херсон – петима загинали и много ранени

Украинският град Херсон, който бе оставен от съветската войска, през днешния ден бе подложен на масиран обстрел. Украинският президент Володимир Зеленски разгласява фотоси на последствията от обстрела на центъра на града.

В резултат на обстрела на Херсон са починали петима души, а 35 са ранени. 16 от тях са в тежко положение, оповестиха локалните управляващи.

" Терористичната страна продължава да носи съветския мир под формата на обстрел на цивилни жители. Херсон. В събота сутринта, на Бъдни вечер, в централната част на града. Това не са военни цели, това не е война по разпоредбите. Това е гнет, това е ликвидиране за заплашване и наслаждение ", написа Зеленски в Telegram.

В източните региони на Украйна, както и в Киев и Киевска област, бе оповестена въздушна паника.

Междувременно бе обявено, че на един мотострелкови батальон и един танков батальон на територията на Беларус е предоставено да се придвижат в регионите, които граничат с украинската държавна граница. Генерал-лейтенант Серхий Наев, пълководец на Обединените сили на украинските въоръжени сили, заяви тази информация в формалния канал на украинското министерство на защитата в Telegram.

Той заяви и по какъв начин ВСУ се приготвя за вероятно навлизане откъм Беларус: " На територията на Киевска област се организира обучение с подразделения, охраняващи и защитаващи един от значимите държавни обекти от сериозната инфраструктура.

Обучението е включвало детайли на противопоставяне на десант на въздушнодесантни войски и диверсионни и разследващи групи на съперника в региона на обекта на сериозната инфраструктура.

По-рано шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов съобщи, че руснаците понякога съзнателно придвижват свои елементи към границите на Украйна, с цел да основат илюзията за подготовка на нахлуване и да накарат командването на ВСУ да трансферира спомагателни войски в този регион.

Възобновяването на широкомащабна съветска инвазия от Беларус тази зима е малко евентуално, само че тази опция би трябвало да се приема съществено, считат специалисти от Американския институт за проучване на войната (ISW).

Москва подхваща някаква военна активност в Беларус най-малко от октомври 2022 година, пишат американските анализатори.

Възможно е това да е съветска интервенция за отклонение на информация. Но ISW заключава, че наличните все още знаци са нееднозначни: някои данни за съветско скупчване в Беларус " наподобяват като подготовка за нова атака ".

Въпреки това " към момента няма съществени доказателства, че Москва интензивно приготвя ударни сили в Беларус. Но загрижеността за опцията съветският президент Владимир Путин да желае да употребява този регион не е празна фикция на някои украински жители ", заключава ISW.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР