Украинските сили пробиха първата линия на руската отбрана в ключов

...
Украинските сили пробиха първата линия на руската отбрана в ключов
Коментари Харесай

Войната | Украйна пробива първата отбранителна линия на Русия на южния фронт

Украинските сили пробиха първата линия на съветската защита в основен периметър в южната част на фронтовата линия, което е нерешителен знак, че контраофанзивата на Киев може би набира скорост. Заместник-министърът на защитата Хана Малиар съобщи в понеделник, че украинските войски са освободили изцяло селището Роботине в Запорожка област и се придвижват " на югоизток... макар ожесточената опозиция на врага ".Миналата седмица украинските военни оповестиха, че силите им са издигнали националния байрак в Роботине, само че са останали под обстрела на съветските сили, които са построили редица мощно минирани отбранителни линии по южния фронт.

Украинските сили пробиха първата линия на съветската защита в основен периметър в южната част на фронтовата линия, което е нерешителен знак, че контраофанзивата на Киев може би набира скорост. Заместник-министърът на защитата Хана Малиар съобщи в понеделник, че украинските войски са освободили изцяло селището Роботине в Запорожка област и се придвижват " на югоизток... макар ожесточената опозиция на врага ".

Миналата седмица украинските военни оповестиха, че силите им са издигнали националния байрак в Роботине, само че са останали под обстрела на съветските сили, които са построили редица мощно минирани отбранителни линии по южния фронт.

Дългоочакваната контраатака на Украйна след пълномащабното навлизане на Москва в страната през февруари 2022 година стартира преди съвсем три месеца. Усилията бяха съсредоточени върху достигането на южното крайбрежие и спиране на сухопътния мост, свързващ превзетите от Русия територии с окупирания от Кримски полуостров.

Напредъкът обаче е муден, което основава напрежение сред Украйна и западните й съдружници, отбелязва Financial Times.
Реклама
Официални представители на Съединени американски щати обрисуваха мрачна картина на контранастъплението и показаха скептицизъм, че Киев ще успее да си възвърне обилни територии, преди влажната есен да затрудни маневрите или бойната мощност да отслабне.

Според отчетите на военното разузнаване на Украйна армията е пробила първата линия на отбрана след селището и напредва към идната. " Роботине е освободен. Нашите сили напредват на югоизток от Роботине и южно от Мала Токмачка ", разгласи заместник-министърът на защитата Хана Маляр по малкия екран. Отвоюването на селото е от огромно значение за украинската войска, като това действително е първата стъпка от достигането на Азовско море.
Реклама
Говорител на министерството на защитата съобщи, че Русия преразпределя мощни елементи от своята 76-а въздушно-щурмова дивизия, с цел да укрепи региона. Украйна също употребява специфични сили в боевете към Роботине, в това число войски от своя 73-ти център за специфични интервенции. Александър Щупун, представител на локалните украински отбранителни сили, съобщи в неделя, че Украйна е " напреднала в региона "... към Роботине " и че съветската войска реалокира подкрепления от други елементи на фронта, с цел да укрепи защитата.

Но всеки по-нататъшен украински прогрес ще бъде сложен поради взаимосвързана система от окопи и тунели, която разрешава на съветските военни да реалокират войски, оръжия и муниции към фронтовата линия. Противотанковите изкопи и минните полета усилват компликациите, пред които са изправени войските на Киев.

Руски военни блогъри също отразяват протичащото се в района, като от техните постове се схваща, че украинската войска напредва и в други райони. Блогър, наименуван " Рогозин на фронта ", който е обвързван с съветската 58-ма войска, сподели, че е имало скупчване на противников бронирани машини. " Врагът събира сили за съдбоносен удар. Трябва да стигнат до Върбове, по-късно до Токмак ", написа той.

Друг съветски блогър сподели, че това е сериозен миг на бойното поле, добавяйки, че съветските сили би трябвало да задържат позициите си най-малко още месец и половина, с цел да се опитат да напреднат в друга зона на фронтовата линия и да се опитат да трансформират обстановката на бойното поле.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР