Украинските ракетни удари по Чонгарския и Геническия мостове в Крим

...
Украинските ракетни удари по Чонгарския и Геническия мостове в Крим
Коментари Харесай

ISW: Украинските удари по кримските мостове са част от по-широка стратегия за контранастъплението


Украинските ракетни удари по Чонгарския и Геническия мостове в Крим са единствено част от по-широка тактика за развиването на контранастъплението, пишат специалистите от американския Институт за проучване на войната (ISW) в днешната си сводка.

Двата моста свързват анексирания Крим с континенталната част на Украйна. Както изясняват анализаторите, ударите са нанесени по основните автомобилни трасета, които служеха на съветското командване да доставя войските си в Херсонска и Запорожка области през Керченския мост. Сега руснаците ще бъдат принудени да реорганизират придвижването на доставките от късите източни към двойно по-дългите западни направления през гр. Армянск, който освен това е покрай фронтовата линия.

Началникът на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че украинците са пуснали 12 ракети по Геническия мост, а съветските Противовъздушна отбрана са свалили 9 от тях. Назначеният от Кремъл началник на Крим Сергей Аксьонов пък призна, че Чонгарският мост е ударен от 2 ракети.

Руските източници настояват, че украинската войска е употребила доставените от Британия и Франция крилати ракети Storm Shadow и по двата моста, а специалистите от ISW към този момент не дават удостоверение, че някои от ракетите са прихванати от руснаците.

Като цяло, пишат анализаторите от Вашингтон, ударите по критически значимите мостове са част от по-широка стратегическа украинска акция, създаваща преференциални за Киев условия за бъдещите контранастъпателни интервенции.

В същото време английското военно разузнаване заяви, че съветските въздушни сили не престават да хвърлят голям запас за поддръжка със самолети на наземните си интервенции в Украйна, само че оперативният им резултат е понижен фрапантно. През лятото кремълската тактическа авиация постоянно прави по над 100 самолетни офанзиви дневно, само че под опасността от украинската Противовъздушна отбрана съветските самолети изстрелват ракети и планиращи бомби от окупираните територии и точността на попаденията им е слаба.

Иначе Русия нанесе следващия си терористичен удар с ракети по жилищни здания през нощта – този път по 9-етажен блок в Херсон. Засега има данни за една починала жена и най-малко 12 ранени, измежду които и деца.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР