Украинската столица Киев отново преживя тежка нощ. Интензивни сражения се

...
Украинската столица Киев отново преживя тежка нощ. Интензивни сражения се
Коментари Харесай

Трети ден сражения в Украйна, силите на Киев удържат столицата

Украинската столица Киев още веднъж претърпя тежка нощ. Интензивни сражения се водеха в покрайнините и десетки гърмежи отекнаха в града. Стигна се и до улични конфликти.

Снаряд порази жилищен блок в столицата.

„ Тази заран врагът извърши нова цинична офанзива против цивилна инфраструктура в столицата. На 26 февруари държавните избавителни служби получиха информация за снаряд, блъснал жилищна постройка сред 18 и 21 етаж. Оценява се броят на ранените. 12 души от незабавните служби са в Киев с три транспортни средства са на мястото, изтеглят и оказват помощ на засегнатите. “, разгласи представителят на украинските незабавни служби.

Агенция ТАСС опроверга информацията за ударен от съветска ракета блок в Киев.

„ Блокът на Лобановски проспект е изумен със зенитна ракета от украински комплекс „ Бук-М1 “, съобщи чиновник от военното министерство в Москва. Според неговите пояснения, три пускови комплекса са в региона.

Нощта не беше лека, само че в столицата няма съветски войски, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко, представен от Интерфакс. Той уточни, че са направени опити за навлизане през Гостомел и Житомир, които са били отблъснати.

По думите му обособени нападателни елементи работят в украинската столица, заради което са избухнали престрелки на няколко места. Те са почнали часове, откакто украинският президент Володимир Зеленски предизвести за предстоящ съветски взлом.

Кличко прикани жителите да останат в убежищата заради заплаха от въздушни офанзиви. Около 11:30 ч. още веднъж бяха включени сирените за въздушна паника в столицата.

Секретарят на Националния съвет за сигурност и защита Олексий Данилов е декларирал пред украински информативен уебсайт, че украинската войска управлява ситуацията в Киев.

Голяма част от съветските войски, напредващи към Киев, към този момент се намират на 30 километра от центъра на украинската столица, считат от английското министерство на защитата, изхождайки от сведенията на военното разузнаване. осведоми БНР.

По-рано бе обявено, че съветските сили са завладяли град Мелитопол в югоизточната Запорожка област. Британски военни споделиха, че нямат безапелационни сведения, че градът е високомерен.

Украинското военно командване заяви, че Русия е изстреляла крилати ракети „ Калибър “ от Черно море против градовете Суми, Полтава и Мариупол. Сражения се избухнали при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса.

Кметът на Лвов Андрей Садовий заяви, че украинските сили в региона са отблъснали офанзива на към 60 съветски бойци.

Тази заран украинският президент Зеленски още веднъж направи видеообръщение:

„ Добро утро на всички украинци. Напоследък имаше доста подправена информация онлайн, че приканвам нашата войска да смъкна оръжията, а аз да се изтеглям. Чуйте. Аз съм тук. Няма да предадем оръжията си. Ще пазиме страната си. Нашето оръжие е истината. А истината е, че това са нашата земя, нашата страна, нашите деца. Ние ще браним всичко това. “

Общата енергийна система в Украйна работи устойчиво.

Рано тази заран бе оповестена въздушна паника и в най-населения град в Западна Украйна Лвов, както и в още един град в Лвовска област. Малко по-рано бяха включени сирените за въздушна заплаха в Харков.

Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ на Зеленски да напусне Киев, написа „ Вашингтон пост “, базирайки се на американски и украински публични лица. Зеленски е цел номер 1 на руснаците, счита изданието. Украинският президент обаче е отказал предлагането и се намира в Киев.

Междувременно Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност в Организация на обединените нации, която осъжда съветското навлизане в Украйна, а непрекъснатият представител на Русия Василий Небензя назова текста антируски и антиукраински.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР