Уелингтън. Силно, но дълбоко, земетресение удари в 16:19 местно време

...
Уелингтън. Силно, но дълбоко, земетресение удари в 16:19 местно време
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Едно силно земетресение в тихоокеанския пръстен без повреди

Уелингтън. Силно, само че надълбоко, земетресение удари в 16:19 локално време близо до огромните новозеландски острови в Тихия океан. Земетресението е с магнитуд 6.9 (Европейски и Американски сеизмологични центрове), с епицентър в района на островите Кермадек – на 775 – 785 километра (км) североизточно от Окланд, основен град на северния новозеландски остров (над 1.5 милиона поданици с присъединените селища; максимален град в страната) и над 1150 км от столицата Уелингтън. Дълбочината на източника се прави оценка на към 110-130 км под океанското дъно, заради което сведения за чувство на разтърсвания, въпреки и слаби, има от дистанции до близо 1500 км (Крайстчърч, II степен по 12-степенната скáла). Тихоокеанският сигнален център за формиране на цунамни талази изключи опцията от поява на цунами, заради огромната дълбочина на източника. Новозеландската сеизмологична работа е оповестила в уеб страницата си резултат от 2024 получени сведения от хора, претърпели земетресението. Сведенията са от Окланд, селищата край залива Хоукс и столицата Уелингтън на Северния остров, както и от Нелсон, западен бряг и Крайстчърч на Южния остров – 70% от очевидците разказват едвам усетено земетресение (интензивност от II степен), 27% - леко разтърсване (III степен) и останалите оповестяват за разтърсвания с умерена мощ (около IV степен). Не е ненужно да се означи, че сеизмологичната работа на Нова Зеландия е оценявала параметрите на станалото събитие от две съвкуности регистрации –от близки и от по-далечни сеизмични станции. Получените две разнообразни оценки за известно време са били причина за съобщаване появяването на две трусове, което е смутило популацията.
Неотдавна, на 7 септември, единствено на 230 км север-североизток се случи земетресение с магнитуд 5.0. То, макар дребната си дълбочина единствено от 30 км, не бе маркирано с материални вреди, заради епицентър в необитаем регион. И двете трусове са в контактни области сред Австралийската и Тихоокеанската плочи.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР