Удари от мълнии може да са снабдили най-ранната Земя с

...
Удари от мълнии може да са снабдили най-ранната Земя с
Коментари Харесай

Мълниите може да са дали искрата на живота на Земята

Удари от мълнии може да са снабдили най-ранната Земя с задоволително фосфор, с цел да подкрепи появяването на живот съгласно ново проучване, което предлага различно пояснение за това по какъв начин са се появили живите организми, оповестява " Франс прес ".

Фосфорът е жизненоважен конструктивен детайл на живота, какъвто го познаваме, образувайки главните клетъчни структури и двойната спирална форма на ДНК и РНК.

Преди милиарди години на първичната Земя по-голямата част от наличния фосфор е бил заключен в неразтворими минерали.

Един минерал обаче, шрайберзитът, е мощно реактивен и създава фосфор, кадърен да образува органични молекули.

Тъй като множеството от шрайберзита на Земята произлиза от астероиди, от дълго време се счита, че появяването на живот тук е обвързвана с идването на извънземни скали.

Но шрайберзитът се съдържа също по този начин и в стъклоподобната канара, формирана от удари на мълнии в някои типове богати на глина почви.

Изследователи в Съединени американски щати и Англия са употребявали модерни техники за изображения, с цел да проучват количеството на даващия фосфор минерал, формиран при всеки удар на гръмотевица.

След това те са пресметнали какъв брой шрайберзит може да е бил създаден през еоните преди и към времето на появяването на живот на Земята, преди към 3,5 милиарда години.

" Ударите на мълнии върху ранната Земя може да са обезпечили доста количество сведен фосфор ", показва Бенджамин Хес, водещ създател на проучването от Департамента за земни и планетарни науки в Йейлския университет.

" А посредством синтезиране на най-хубавото от нашите знания за изискванията на ранната Земя, считам, че нашите резултати удостоверяват тази догадка ", акцентира той.

Пишейки в списанието Nature Communications, Хес и сътрудниците му пресмятат, че ударите от мълнии могат да произведат сред 110 и 11 000 кг фосфор годишно.

Използвайки симулации на климата в ранната Земя, те споделиха, че до момента в който метеорните удари стартират да понижават след образуването на Луната преди 4,5 милиарда години, ударите от мълнии надминават галактическите скали за произвеждане на фосфор преди към 3,5 милиарда години.

Този миг съответствува с произхода на живота.

Хес сподели, че проучването не е понижило напълно метеоритите като различен източник на животворящ фосфор.

" Метеорните въздействия към времето на възникването на живота са надалеч по-малко, в сравнение с се смяташе преди десетилетие ", сподели той.

" Но не виждам нашата работа като съревнование против астероиди като източник на фосфор. Колкото повече източници, толкоз по-добре. "

Той сподели, че желае да разбере дали ударите от гръмотевица създават следи от фосфор на други планети, където метеорните удари са редки.

" Метеорните въздействия понижават с времето, до момента в който мълнията, най-малко на Земята, е релативно непрекъсната във времето ", добави Хес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР