След първите американски доставки на модерни оръжия за Украйна президентът

...
След първите американски доставки на модерни оръжия за Украйна президентът
Коментари Харесай

Блинкън предлага да се разреши на Киев да обстрелва цели в Русия с американски оръжия, във Вашингтон мислят

След първите американски доставки на съвременни оръжия за Украйна президентът Джо Байдън в никакъв случай не е отстъпвал от една възбрана - президентът на Украйна Володимир Зеленски трябваше да се съгласи никога тези оръжия да не бъдат употребявани против цели на съветска територия, тъй като това би влезнало в несъгласие с обещанието на Байдън да избегне Трета международна война.

Сега в администрацията на Съединени американски щати се води многолюден спор за намаляване на възбраната Украйна да употребява американски оръжия за обстрелване на цели на съветска територия, с цел да се разреши на украинците да удрят ракетни и артилерийски позиции тъкмо оттатък границата в Русия. Според Зеленски точно тези позиции са дали на Москва опцията да реализира скорошни териториални придобивки, пише " Ню Йорк таймс ".

Предложение в тази тенденция на държавния секретар Антъни Блинкън след отрезвяващо посещаване в Киев предходната седмица, към момента е в начален етап и не е ясно какъв брой от сътрудниците му от вътрешния кръг на Байдън го поддържат. То към момента не е публично показано на президента, който обичайно е най-предпазлив, настояват публични лица, представени от изданието.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър отхвърли да разяснява вътрешните полемики на политиката за Украйна, в това число отчета на Блинкън след завръщането му от Киев.

Но чиновниците, взели участие в разискванията, обявиха, че позицията на Блинкън се е трансформирала, тъй като руснаците са отворили нов фронт във войната с опустошителни резултати. Силите на Москва са разположили оръжия тъкмо оттатък границата със Североизточна Украйна и са ги насочили към Харков - знаейки, че украинците ще могат да употребяват единствено неамерикански оръжия да ги обстрелват, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

По-рано група американски конгресмени се обърна към ръководителя на Пентагона Лойд Остин с искане Украйна да получи позволение да стреля с американско оръжие по цели в Русия. Според законодателите, на фона на влошаващата се обстановка за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Харковска област, администрацията на Байдън е лимитирала способността на украинската страна да " отблъсква съветските войски " благодарение на американски оръжия.

През май Украйна изиска от администрацията на Байдън да отстрани рестриктивните мерки върху потреблението на доставени от Съединени американски щати оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски по-късно призна, че Западът не е склонен с това. Според Зеленски Киев в никакъв случай не е нарушавал възбраната, с цел да не " изложи на риск целия размер оръжейни доставки ", възложен от Запада.

Въпреки това, както акцентира Зеленски, без такова позволение за Украйна е мъчно да се отбрани от съветски офанзиви. Той означи, че продължава да разисква със западните сътрудници опцията за потребление на ракети ATACMS с огромен обхват, Storm Shadow и Scalp против цели в Русия, само че " към момента няма нищо позитивно ".

На този декор шефът на Пентагона Лойд Остин сподели: Съединените щати дават на Украйна опция да пази своята " суверенна територия " и се надяват, че тя ще употребява предоставените ѝ оръжия за цели " вътре в Украйна ".

Кремъл назова настояването на Зеленски " нервност ", породена от тежкото състояние на украинските въоръжени сили. В Киев има " растящо схващане " за невъзможността да се промени динамичността на фронта, макар доставката на военна помощ, добави прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

Попитан от кореспонденти, Майк Джонсън, ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати, сподели: " Мисля, че те би трябвало да разрешат на Украйна да води войната по метода, по който сметне за добре. Те би трябвало да могат да отвърнат на удара. И мисля, че опитите ни да управляваме напъните там не са добра политика за нас ", заяви " Гардиън ".

Въпросът дали и по какъв начин Киев може да употребява западни оръжия не е чисто военностратегически, отбелязва " Шпигел ". Русия се усеща застрашена от поддръжката, която страните от НАТО оказват на Украйна. В предишното Владимир Путин нееднократно е заплашвал с ответни удари или даже е повдигал въпроса за опцията за потребление на нуклеарно оръжие. Експертите считат, че това е на първо място елементарна опасност, само че Западът не желае да предизвика случай. По сходна причина от началото на войната Западът отхвърля да откри зона, неразрешена за полети, макар настояванията на Киев - изтребителите на НАТО не би трябвало да смъкват съветски самолети.

Промяната в курса може да повлияе и на по-нататъшното образование на украинските бойци. Досега те са обучавани да боравят със западни оръжия на полигон в Германия. Сега Съединени американски щати също обмислят изпращането на личен боен личен състав в Украйна за задачите на образованието, а Байдън беше забранил това преди.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР