Училището трябва да подготвя за бъдещето, когато днешните ученици ще

...
Училището трябва да подготвя за бъдещето, когато днешните ученици ще
Коментари Харесай

Образователният министър обмисля замяна на преразказа след 7 клас с отговор на творчески въпрос


Училището би трябвало да приготвя за бъдещето, когато днешните възпитаници ще сменят 5-6 специалности на пазара на труда, разяснява Галин Цоков

„ Ще опитаме да понижим фактологическата тежест в материала, ще подчертаваме върху образуването на връзки, което е значимо и за построяването на компетентности. Обмисляме да понижим броя на настоящите оценки през периода при някои от образователните предмети. Това също е проблем “. Това разяснява пред 24 часа министърът на образованието Галин Цоков.

„ Ще създадем обзор на модулите в профилираната подготовка след 10-и клас. В момента учениците би трябвало да получават оценка за периода по всяка образователна дисциплинираност във всеки модул, а може да я обединим и тя да е обща за модула на профилирано образование в границите на съответния период. С тези промени ще създадем първата крачка във връзка с смяната в образователните стратегии и оценяването на учениците “, изясни той.

Според отчет на групата от Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Стратегия за уменията в България, се предлага смяна, ориентирана към преструктуриране на образователните стратегии за основаване на рамка от компетентности, повече интердисциплинарност, което ще промени метода на структуриране на образователното наличие.

„ Това обаче е по-дълъг развой и изисква най-малко година работа. Това би трябвало да бъде тествано. Има план, който ще стартира от началото на идната година - за въвеждане на компетентностния метод в българското обучение. Рамковите и интегрални образователни стратегии може да се опитват в учебни заведения клъстери в обособени места в България. Такава смяна ще даде друга стойност на просветителната ни система. Тя ще е доста по-компетентностно насочена и ориентирана не толкоз към наизустяване и възпроизвеждане на познания, а към развиване на умения и компетентности - нещо кардинално значимо за актуалното обучение “, описа Цоков.

В момента тече разбор на резултатите от матурата.

„ На база на този разбор ще се промени и формата на външното оценяване. Много съществено ще прегледаме отворените въпроси за 7-и клас и за матурите. Те би трябвало да бъдат структурирани по този начин, че да се ревизира освен наизустеното, само че и мисловните умения на разнообразни нива. Тестологията е комплицирана научна дисциплинираност. Ще притеглим експерти, които да формулират работещи тестови задания. Като експерт в региона на педагогическите науки мога да кажа, че  създаваме проби за 7-и клас и за матурите, които не са добре апробирани. Апробацията ще ни покаже какво е равнището на компликация на дилемите. Ние чак след изпитите виждаме, че равнището на компликация на дилемите от време на време е прекомерно огромно за външно оценяване. Първите разбори от изпитите след 7-и клас да вземем за пример демонстрират, че даже децата от някои паралелки в математическите гимназии имат по-висок триумф по български език и литература, в сравнение с по математика. Значи дилемите, изключително от втория модул, са били много сложни, в това число и за тези възпитаници. По всички правила на тестологията сходни по компликация задания би трябвало да се тестват авансово в разнообразни съвкупности, с цел да се види какви тестови задания да дадем на децата. Може би по-ниските резултати произтичат и от това. Ще търсим опция за смяна “, даде обещание той.

В екипа на министъра дискутирали да се опитат да трансформират и формата на някои от детайлите на външното оценяване.

„ Защо би трябвало да бъде преразказ, а не отговор на креативен въпрос - нещо, по което децата работят в границите на прогимназиалния стадий. Какво по-хубаво от това да забележим креативното мислене на децата, тяхната креативност. Виждам в този миг късмет просветителната система в действителност да се промени и да се ориентира компетентностно. Резултатите на външните оценения са значими, само че още по-важно е по какъв начин по-късно младежите ще се включат в актуалния пазар на труда. Всички футуролози споделят, че представителите на поколението алфа, които ще завършат през идващите няколко години, ще упражняват 5-6 разнообразни специалности в житейския си път. Това значи, че учебното заведение и университетът би трябвало да им дадат подготовка, ориентирана към образуване на меки умения, на основни компетентности, които ще им разрешат по-късно бързо да се ориентират в нови професионални области. В момента това се случва в доста други просветителни системи “, изясни министърът.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР