Учените дълго ще помнят фаталните за кораловите рифове години между

...
Учените дълго ще помнят фаталните за кораловите рифове години между
Коментари Харесай

Ел Ниньо’2023 – Апокалипсисът за кораловите рифове на планетата

Учените дълго ще помнят съдбовните за кораловите рифове години сред 2014 и 2017 година, когато високите температури, подхранвани от климатичния модел на Ел Ниньо, повредиха към три четвърти от местообитанията им в двете полукълба, трансформирайки ги в призрачно бели зони.

Около 30% от коралите в света са починали вследствие на това избелване, други се пробват да се възстановят.

Във времена, когато  глобалните температури са най-високи от началото на индустриалната епоха, заради провокираните от индивида промени в климата, синоптиците предвиждат, че нов Ел Ниньо ще се появи през тази година. Ако предвижданията се случат, явлението в допълнение ще ескалира световните температури, причинявайки обилни вреди както на сухоземните, по този начин и на морските екосистеми, в това число международните коралови рифове, множеството от които към този момент се борят да се оправят със стресовите фактори на околната среда като замърсяване, свръхулов и стопляне на водата.

И по този начин, каква е вероятността това да се случи? Отговор на този въпрос дава екологичното издание Mongabay.

Тука има, тука няма 

През последните две години и половина светът претърпява противоположното на Ел Ниньо – климатичен модел на Ла Ниня, положение, което нормално води до по-хладно море и атмосферни температури.

Но съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA) климатът се чака да бъде в неутрално положение до май 2023 година и по-късно да премине вероятно във фаза Ел Ниньо, интервал, характеризиращ се с по-топли морски условия. Промяната сред Ла Ниня и Ел Ниньо е част от натурален развой, прочут като Ел Ниньо южна вибрация (ENSO), само че този модел се развива в свят, дестабилизиран от изменението на климата.

Вероятността за пораждане на Ел Ниньо тази година е обект на диспути. NOAA допуска, че има към 50% възможност за развиване на такова събитие до есента в Северното полукълбо. Метеорологичната работа на Обединеното кралство дава 60-70% възможност климатичният феномен да се развие към юли, а Потсдамският институт за проучване на въздействието на климата (PIK) в Германия показва, че  че вероятността от сдържан до мощен Ел Ниньо тази година е близо 90%.

На този стадий едно е несъмнено – че даже и да пропусне тази година, няма да мине доста време, преди да го направи. Сегашната Ла Ниня продължава към този момент повече от две години и нормално се сменя с Ел Ниньо приблизително на всеки три до седем години.

Дисекция на явлението

Климатичните модели на Ел Ниньо се развиват в източната част на тропическия Тихи океан. Това е по този начин, тъй като там „ има повече океанско покритие с по-малко суша спрямо което и да било друго място  на Земята. Слънцето прониква във водата и това задейства процеса ”, изяснява Питър Хук, еколог по коралови рифове и лов на риба в Университета на Гуам.

При естествени условия пасатите духат от Америка към Азия, изтласквайки топла вода към западната част на Тихия океан, до момента в който развой, наименуван upwelling, извежда по-хладна вода от дълбокия океан към повърхността на източната част на Тихия океан. Но когато топла повърхностна вода се натрупа в източния тропичен Тихи океан, Ел Ниньо поражда.

Явлението е в резултат на намаляване на пасатите, които духат от изток на запад, и на понижаване на процесите на покачване, които извеждат студени, богати на хранителни субстанции води на повърхността край западния бряг на Южна Америка. Това води до струпване на огромна маса топла вода в източната и централната част на Тихия океан. Други елементи на океана също ще се затоплят. Например, неналичието на пасати, идващи Америка към Азия, значи, че топлата вода ще се движи към Америка, затопляйки Атлантическия океан, Мексиканския залив и Карибско море. Ел Ниньо отслабва западните ветрове в средата на годината над Индийския океан, които нормално охлаждат морската повърхнина, тъй че водата се затопля и там. Повишените температури в световния океан могат да доведат до всеобщо избелване на корали, както това стана   между 2014 и 2017 година



Случващото се в океана въздейства върху метеорологичните условия на сушата, като прави някои елементи на света по-сухи, а други по-влажни. Прогнозата за Ел Ниньо за тази година може да генерира необятен набор от наземни въздействия, в това число суши и пожари в избрани елементи на света. Например, в източна Австралия може да има горещо и изсъхнало време; индийският мусон може да бъде потиснат; елементи от Африка може да бъдат сполетени от невиждана суша, уточни Адам Скейф, началник на дълготрайните прогнози в метеорологичната работа на Обединеното кралство и професор в университета Ексетър. Съществува и риск от засушаване в северната част на Южна Америка, което може да усили риска от пожари за Амазонка, добави той. Други елементи на света може да бъдат залети от проливни дъждове, като да вземем за пример южните щати на Съединени американски щати.

Затопляне с над 1,5°C

Сред най-сериозните евентуални световни въздействия на Ел Ниньо е вероятността за стопляне с над  1,5°С  на Земята, провокирано от изменението на климата, контрактувани с Парижкото съглашение. Предизвиканото от индивида изменение на климата към този момент докара до повишение на температурата с 1,2°C над прединдустриалните равнища. Но в случай че Ел Ниньо се развие по-късно тази година и се трансформира в умерено до тежко събитие, това може да увеличи световните температури до точката, в която светът фактически ще надвиши 1,5°C над прединдустриалните равнища. Това ще се случи през 2024 година, след пика на Ел Ниньо, предсказа Скайф.

„ Когато има Ел Ниньо, над сушата се популяризира спомагателна топлота, освободена от океана. Температурата в тропическия Пасифик се покачва нормално с един или два градуса, от време на време с три на обособени места. Това не звучи доста, само че количеството топлота, което се създава и отделя в атмосферата, е голямо и то се популяризира из тропиците през идващите седмици и месеци, след пика на Ел Ниньо. Това значи, че идната година ще бъде по-топла, в сравнение с би била, в случай че нямахме Ел Ниньо ”, изясни ученият пред изданието.



Преминаването на прага от 1,5°C би било краткотрайно — най-малко към този момент.

„ Това не значи, че сме нарушили Парижкото споразумение; има фина разлика.Това, за което приказваме тук, е първата година над това равнище... само че когато световната температура прескочи равнището, това ще притегли вниманието на хората. Много е евентуално е година, в която бъде усъвършенстван температурният връх, даже да не е 2024 година “, прави ангажимента климатологът.

Изследванията демонстрират, че когато светът надвиши това равнище, ще се задействат голям брой повратни точки, в това число всеобщото измиране на тропическите коралови рифове, сриването на ледените покривки и размразяването на бореалната безконечна заледеност. Д-р Йозев Лудешер, старши теоретичен помощник в Потсдамски институт за проучване на въздействието на климата, показва, че е малко евентуално тези катаклизми да се задействат за къс интервал след световното стопляне с над 1,5°C.

От друга страна той има вяра, че краткотрайния временен интервал може да докара до по-екстремни метеорологични феномени. С други думи суши, пожари, наводнения и да, избелване на корали.

Ел Ниньо и кораловите рифове

Следващият Ел Ниньо евентуално ще има бездънен резултат върху океана и коралите. „ Една от аргументите, заради които сме в действителност загрижени, е, че доста коралови рифове към момента се възвръщат от последното мега Ел Ниньо през 2015 и 2016 година, което унищожи колонии по целия свят ”, предизвести Джулия Баум, морски биолог от Университета на Виктория в Канада. За образец тя показва остров Рождество (Киритимати) в централната част на Тихия океан, където единствено 10% от коралите са оживели, а останалата част са починали, в резултат на явлението. „ Потръпвам, като си помисля какво ще се случи с тези рифове, в случай че нова гореща вълна се отприщи върху тях толкоз скоро “, показа ученият.

Даниел Клаар, морски еколог от Департамента по естествени запаси (DNR) на щата Вашингтон, смята, че необятно публикуваното избелване на коралите ще докара до „ паралитични резултати “ за всички организми, които зависят от рифовете.

„ Коралът е основата на рифа, той е основата на всичко останало. Така че без него те или не съществуват или наподобяват по радикално друг метод. Ако хората разчитат на тях за храна или за туризъм, те ще изгубят тези услуги, дружно със загубата на цялата екосистемата ”, акцентира Клаар.

Много типове коралови рифове порастват постепенно и може да се нуждаят от десетилетие или повече, с цел да се възстановят. Но продължаващото стопляне и рискови събития като морските горещи талази може да не дадат на коралите опция да се възстановят, съгласно специалисти.



Анализ откри, че 2022 година е най-горещата година в историята за океана.

Питър Хук от Университета на Гуам чака идващият Ел Ниньо, без значение дали ще се случи тази или през идващите години, освен да унищожи кораловите колонии само че и да докара до взрив в популацията на морски звезди с корона от тръни ( Acanthaster cf. solaris ) – тип, който ловува корали. Учените са забелязали, че избелването и нашествията на тези типове вървят ръка за ръка.

Друго известно влияние на феномена е спирането на морската хранителна верига и риболова в източната част на Тихия океан посредством намаляване на възходящото течение, което носи хранителни субстанции в повърхностните води край крайбрежията на Южна Америка. Този развой понижава количеството фитопланктон в региона, което може да засегне голям брой типове, в това число аншоа, дребни риби, които образуват основата на един от най-важните риболовни действия в света.

Тези въздействия могат да бъдат още по-изразени, защото светът се бори с последствията от изменението на климата и други провокирани от индивида стресови фактори като несъразмерния лов на риба.

Предстоящо Ел Ниньо може също по този начин да аргументи безпорядък на горите от водорасли в тези елементи от океана, които се затоплят в отговор на този климатичен модел, допусна Баум от Университета на Виктория, съгласно която водораслите са идната най-уязвима морска екосистема.

Много гори от водорасли, значими местообитания за разнообразни типове, към този момент са застрашени от повишаващите се температури на морето, несъразмерния лов на риба, замърсяването и други човешки действия.

Някои въпреки всичко ще оцелеят…

Докато Ел Ниньо евентуално ще провокира избелване на корали в доста елементи на света, това не значи, че всички засегнатите региони ще умрат.



„ Направихме изследване по време на последния огромен Ел Ниньо и открихме някои в действителност неповторими случаи на възвръщат, макар високите температури. Някои от моите сътрудници към момента се пробват да открият какво значи това за други области. Наистина е обещаващо, само че и с ангажимента, че не е постоянно срещано “, прави спогодба Каар.

Хук смята, че добре ръководените рифове, като тези в морските предпазени зони (MPA), ще се възстановят сполучливо. „ Когато пристигна идващият Ел Ниньо, без значение дали ще бъде през август или януари... няма подозрение, че коралите ще побелеят. Но мисля, че започваме да научаваме от ден на ден и повече за факторите, които могат да окажат опозиция и възобновяване по-късно ”, заключи ученият.

Снимки: Pixabay
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР