Учени показаха пред журналисти вкаманелост на същество, което по всяка

...
Учени показаха пред журналисти вкаманелост на същество, което по всяка
Коментари Харесай

Откриха древна еволюирала маймуна близка до човека

Учени демонстрираха пред публицисти вкаманелост на създание, което по всяка възможност се явява изчезналото звено сред индивида и маймуните. Подробно изложение на находка е оповестено в списание PLoS ONE.

Съществото е наречено Darwinius masillae, намерено в Германия, дълго е към метър и 95 % от скелета му е непокътнат. Сред останките са открити останки и от наличието на стомаха. До момента доста рядко са откривани толкоз непокътнати вкаменелости. Възрастта на находката се смята, че е от преди 47 милиона години.

 Откриха антична еволюирала маймуна близка до индивида

Изучавайки вкаменелостите учените стигнали до заключението, че те принадлежат на женски субект на към девет месеца. Те нарекли галено съществото Ида. То припомня за актуалните лемури и се е хранело с растителност. За разлика от лемурите обаче на пръстите на D. Masillae няма извити криви нокти, както при животните, а плоски, сходни на човешките. Освен това палеца при тези същества е ситуиран в противоположна посока на останалите пръсти, а стъпалото съдържа глезенна кост. Всички тези характерности разрешават на учените да стигнат до заключението, че в еволюционно отношение D. Masillae е доста по-близо до индивида от другите примати.

Скелетът на маймуната е открит е Германия още през далечната 1985 година, само че палеонтолозите не му обърнали огромно внимание. Вкаменелостта била разграничена на две елементи, които били продадени в две разнообразни сбирки. След като откривателите успяли да съберат още веднъж целия скелет, те оценили значимостта на находката.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР