Учени от университета на Копенхаген установиха, че генетичното наследство на

...
Учени от университета на Копенхаген установиха, че генетичното наследство на
Коментари Харесай

Учени: Викингите не са били толкова руси

Учени от университета на Копенхаген откриха, че генетичното завещание на викингите е било доста по-разнородно и те едва ли са били единствено руси и едри, заяви Агенция Франс Прес.

В публикацията си в сп. "Нейчър " учените акцентират "генетичната разнородност на Скандинавия и обстоятелството, че хората от времето на викингите на са били единствено скандинавци " от генетична позиция, предава Българска телеграфна агенция.

"В Скандинавия от времето на викингите е имало повече тъмнокоси хора, в сравнение с в този момент " - сподели пред Агенция Франс Прес Ашот Маргарян, един от създателите на проучването. Макар и русите да са прeобладавали, е имало доста, пристигнали от Южна и Източна Европа.

Учените са секвенирали генома от 442 части кости от цяла Европа от епохата на викингите - от 8-и до 12-и век. Така са открили, че по това време е имало значимо кръстосване на хората в южната част на полуострова поради търговия и иго.

Според техните данни предшествениците на норвежците са стигнали до Ирландия, Исландия и Гренландия, на шведите до балтийските страни, а на датчаните - до Шотландия и Англия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР