Учени от Оксфордския университет наскоро откриха още едно уникално свойство

...
Учени от Оксфордския университет наскоро откриха още едно уникално свойство
Коментари Харесай

Паяжините - филтър на въздуха?

Учени от Оксфордския университет неотдавна откриха още едно неповторимо свойство на едно от най-удивителните творения в природата – паяжината. По нея тече електропроводимо лепило, разпределено по повърхността на нишките, което улавя безпогрешно плячката.

Установените електростатични свойства на лепилото, покриващо паяжината, освен и дават способността, само че и я карат да улавя всички заредени частици – от дребни прашинки и отпадъци до летящи инсекти.

Това на пръв оглед причудливото физично събитие кара мрежата на паяжината де се движи в посока на всички прелитащи наоколо обекти, без значение дали те носят позитивен, или негативен заряд.

Отдавна прочут факт е, че безусловно всичко, движещо се из въздуха, носи със себе си неподвижен заряд. Паяците обаче са тези, които са го усвоили и го употребяват, с цел да заловен плячката си. Чрез това изобретение най-сетне може да изясни по какъв начин паяжината съумява да захване даже дребни частици от въздуха и за какво насекомите по този начин елементарно попадат в нея.

Направеното изобретение може да се употребява по целия свят за мониторинг на положението на околната среда. Тънките влакна на паяжината интензивно филтрират замърсяващите субстанции от въздуха не по-малко дейно, в сравнение с скъпите промишлени сензори.

 Паяжина

Феноменалната физика на паяжините ги прави идеални дейни филтри за нечистия въздух. Това включва аерозолите и пестицидите. Само по себе си електрическото притегляне завлича тези частици в мрежите.

Друга констатация, открита от учените е, че даже единствено като се огледа формата на паяжината, може да се дефинира съществуването на избрани химични субстанции във въздуха. Досега бе известно, че паяците стартират да плетат напълно друга мрежа, когато се намират под въздействието на разнообразни препарати.

Под ЛСД те основават изумително красиви мрежи и грозни плетеници, когато получат доза кофеин. По този метод единствено формата на паяжината е способна да покаже на наблюдаващия я дали във въздуха се съдържат особени химикали, които въздействат на държанието на това неповторимо създание.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР