Учени от Коперник съобщиха, че най-голямата озонова дупка се е

...
Учени от Коперник съобщиха, че най-голямата озонова дупка се е
Коментари Харесай

Най-голямата озонова дупка над Арктика се затвори

Учени от Коперник оповестиха, че най-голямата озонова дупка се е затворила, откакто се извисяваше над Арктика повече от месец.

Озонова дупка с невиждана величина се отвори в края на март 2020 година, когато избрани климатични условия подкрепиха тя да се задържи в продължение на цялостен месец.

Специфичните условия подкрепиха появяването на така наречен полярни вихри, които сътвориха нещо като клетка от леден въздух. Това докара до образуването на висока облачност, която в комбиниране с определенизамърсители на въздуха спомогнаха за отварянето на най-голямата записана до момента озонова дупка. Европейската галактическа организация рапортува, че размера на дупката е достигнала 3 пъти размера на Гренландия.

Често срещано събитие е отварянето на озонови дупки над Южния полюс, тъй като изискванията там го разрешават. Възможността такива да се появят над Северния полюс обаче е доста по-рядка. Концентрацията на леден въздух над Арктика за по-продължителен интервал от време разреши това освен да се случи, само че и да следим явлението за по-дълъг интервал от време.

В края на април полярните вихри се разсеяха и богатият на озон въздух съумя да се издигне, с цел да затвори дупката. Учените не могат да дефинират дали това е нова наклонност в образуването на дупки в озоновия пласт или е изключение.

 Замърсяване и озоновата дупка

Бяха изказани догатки, че затварянето ѝ е резултат от понижените нездравословни излъчвания от парникови газове в резултат на международната пандемия от COVID-19. Учените отхвърлят това да е истина и акцентират, че полярният ураган тази година е бил извънредно леден и това е повода за явлението.

В същото време озоновата дупка, която се образува над Антарктида всяка година през есента, ще продължи да се появява. Учените не считат, че събитие, което продължава към този момент 40 години, ще изчезне скоро.

Въпреки това са оптимисти, че тя може да стартира да понижава размера си. Наблюдатели от Световната метеорологична организация означават, че озоновата дупка над Южния полюс понижава с 1% - 3% на всеки 10 години.

Наблюденията са от 2000 година насам. Следователно може да чакаме цялостно възобновяване на озоновия пласт в тази част на света след 2050 година в случай че същите условия се запазят. Учените отдават това на триумфа на Протокола от Монреал от 1987., който забрани производството и използването на избрани субстанции, които са нездравословни за озоновия пласт.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР