Учени от четири страни започват клинични изпитания на един нетрадиционен

...
Учени от четири страни започват клинични изпитания на един нетрадиционен
Коментари Харесай

100-годишна ваксина срещу туберкулоза може да помогне срещу коронавируса

Учени от четири страни стартират клинични тествания на един нетрадиционен метод към новия ковид. Те ще ревизират дали стогодишната ваксина против туберкулоза може да укрепи имунната система по подобен метод, че да й разреши да пребори новия ковид и даже напълно да предотврати възпаление на организма. В тестванията ще се включат лекари и медицински сестри, които са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19, както и възрастни хора, които пък са застрашени от по-тежко протичане на заболяването, написа сп. " Сайънс ".

Нидерландия стартира тествания предходната седмица, като желанията са в тях да бъдат включени 1000 медицински служащи в осем лечебни заведения - част от тях ще бъдат имунизирани с БЦЖ, други - с плацебо.

Ваксината БЦЖ (бацил на Калмeт-Герин) съдържа жив, отслабен вариант на Mycobacterium bovis, братовчед на M. tuberculosis - микробът, причиняващ туберкулоза. Кръстена е на френските микробиолози Албер Калмет и Камил Герин. Поставя се на децата в първата година, като покритието й в международен мащаб е необятно. Ваксината е безвредна и евтина, само че надалеч от съвършена - счита се, че предотвратява 60% от случаите на туберкулоза при децата, като се следят огромни разлики в другите страни.

Ваксините като цяло покачват имунната отбрана от характерни патогени. БЦЖ обаче е способна да работи против други патогени наред с туберкулозния микроб, демонстрират проучвания в последните години. Проучвания на датските учени Петер Аби и Кристин Стабел Бен, които живеят и работят в Гвинея-Бисау, откриват, че имунизацията предотвратява към 30% от инфекциите, породени от разнообразни патогени, в това число и вируси, в първата година след слагането й. Към изследванията на двамата обаче имаше рецензии във връзка с методологията. През 2014 година изследване, предоставено от Световната здравна организация, открива, че БЦЖ понижава общата смъртност при децата, само че още веднъж достоверността на тези изводи е оценена като " доста ниска ". През 2016 година е оповестено следващо проучване, което дава по-категорични позитивни резултати за евентуалните изгоди от БЦЖ, само че заключава, че са нужни повече тествания.

В последните години клиничните свидетелства не престават, като няколко научни екипи реализират забележителен прогрес в изследването по какъв начин БЦЖ влияе върху общото положение на имунната система. Според част от тях новооткритите свойства на имунизацията опровергават това, което знаем за имунната система на индивида, споделя Михай Нетеа, един от учените, изследвали имунизацията. Нетеа управлява екип в университета Радбауд в Нидерландия.

Когато в организма навлезе патоген, първо го нападат белите кръвни телца на имунната система - те се оправят с 99% от инфекциите. Ако те не съумеят да обезвреждат нашественика, на помощ идват Т-лимфоцитите и В-клетките. Ключовото при тях е, че някои типове са характерни за дадения патоген - те са развъждат с най-голяма скорост. След като патогенът е отстранен, дребна част от тези характерни кафези се трансформират в В кафези на паметта, подготвени да нападат още веднъж, в случай че патогенът още веднъж се появи. Ваксините употребяват точно този механизъм.

Вродената имунна система не би следвало да има такава памет. Но учените откриват, че БЦЖ не просто задейства реакция към туберкулозния микроб, а подтиква вродените имунни кафези за нескончаем интервал от време - основава " квалифициран имунитет ", както показва екипът, създател на проучването През 2018 година Нетеа и сътрудниците му откриват, че БЦЖ имунизацията се оправя и с отслабена форма на вируса, причиняващ жълта тресчица.

Заедно с откриватели от Атинския университет, Нетеа подхваща опит в Гърция за да откри дали БЦЖ имунизацията може да защищити възрастни хора от инфекции. Очаква се сходно проучване да стартира скоро и в Нидерландия. Тези проекти датират отпреди появяването на ковид, само че пандемията може да ни разкрие повече за опциите на БЦЖ, счита Нетеа.

За пробното имунизиране на медицински служащи в Нидерландия Нетеа работи с епидемиолога и микробиолог Марк Бонтен от университетската болница в Утрехт. Паралелни опити стартират учени от Университета на Мелбърн. Учени от Ексетърския университет също се заемат с такова изследване, само че измежду възрастни хора. Четвъртият екип, който ще тества имунизацията, е от института " Макс Планк " и ще работи и с двете групи - възрастни и медицински лица. В последния случай обаче ще се работи с генетично модифицирана версия на БЦЖ (VPM1002).

„ Картата на разпространяване на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), сега са в разгара на епидемията и са мощно наранени “. Това сподели пред БНР проф. доктор Любима Деспотова, ръководител на Българското сдружение по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя уточни образец с Германия, която разгласява карта за развиването на епидемията на цялата територия и на нея извънредно в детайли е маркирано разпространяването на болестта:

„ Има основна разлика сред някогашната Източна Германия и някогашната Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо наранена . И още веднъж има съвпадане сред всеобщото използване на БЦЖ в Източна Германия и отхвърли на Германия през 1998 година да се ползва... Съединени американски щати в никакъв случай не са ползвали всеобщо БЦЖ ваксина, същата е обстановката и с Испания, тежко наранена. А прилежаща Португалия имунизира децата си от раждането до 12-ата им година “.

В предаването „ Преди всички “ проф. Деспотова добави:

„ Има още една огромна разлика, която прави усещане. Това е разликата в употребяваните ваксинални варианти . Българските, японските, бразилските и съветските са прекомерно сходни един на различен. Това са варианти от остарелия тип, постоянни десетилетия. Докато употребяваните в избрана степен в Западна Европа са въз основата на нови и разнообразни ваксинални варианти “.

Според проф. Любима Деспотова доста елементарно е всеки пациент у нас да разбере дали е имунизиран.

„ България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже положително решение и пробата манту може да се направи елементарно, с цел да се разбере кой е бил имунизиран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, откакто епидемията стартира да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина още веднъж ще ни помогне “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР