Участници в първия литературен конкурс Незабравените лица на спасението получиха

...
Участници в първия литературен конкурс Незабравените лица на спасението получиха
Коментари Харесай

"Незабравените лица на спасението" - литературен конкурс за спасяването на български евреи



Участници в първия книжовен конкурс " Незабравените лица на спасението " получиха награди. Конкурсът е отдаден на вдъхновяващи персони с принос за спасяването на български евреи по време на Втората международна война. Патрон на първото издание на състезанието беше Хулио Паленсия, испански посланик, който демонстрира нечувана храброст и с риск за личния си живот избавя над 800 български евреи, без това да му е обвързване, само че възползвайки се от статута си в нашата страна им обезпечава визи в Испания.

Участниците в литературния конкурс проправят път към небългарите, които на българска земя са сe включили към битката за спасяването на евреите по времето на Втората международна война. В първия конкурс образец е испанският посланик Хулио Паленсия, който с риск за живота си избавя над 800 български евреи, като ги доставя с испански визи и ги извежда отвън България в годините на Холокоста.

С есето си 15 годишната Стоянина Виденова от 121 СУ " Георги Измирлиев " в София завоюва състезанието. 

" Отваря пътя към това, че би трябвало да бъдем толерантни и да се сложим на тяхно място и да помогнем с каквото можем, тъй като и те са хора. Човек е преди всичко, без значение от каква народност си и каква вяра имаш “.

Марина Пендуркова на 16 години от 51 СУ в София е показала рисунка, за която получи специфичната премия. Нейната креативност става мотив този конкурс от идната година да не е единствено книжовен. 

" Идеята беше това да е едно мазе, в което укриват евреин и незабравимите лица през днешния ден се знаят като избрани хора, само че и други външни хора са помогнали за спасяването им. Вдъхновението пристигна от една книга, по какъв начин едно семейство приютява евреин, който търси дом и е издирван като цяло и взех решение да го изобразя по някакъв метод ".

Всички 17 участници получиха оценки поради решението да пишат за " Незабравените лица на спасението ".

Учениците, взели участие в състезанието са показали героичната постъпка на Хулио Паленсия като обикновено деяние, споделя Юлия Дандова - изпълнителен шеф на еврейската организация " Шалом ". 

" Повечето есета това някак си е признато за най-нормалната стъпка, героична значима за времето си, само че като нещо, което няма различен метод, с изключение на да се опиташ да окажеш помощ в миг на рецесия, в миг, когато индивидът до теб е заплашен ". 

В този конкурс като посланици на тъждество и приемливост се демонстрираха 17 възпитаници от столични учебни заведения и получиха дипломатическа оценка от американската посланичка Херо Мустафа:

" Много ми се желае да нямаше ненавист и назадничавост в този свят, в който живеем, само че вие младежи с всичко, което направихте и вършиме показвате, че няма да заставаме зад омразата , няма да поддържаме нетолерантността и дискриминирането, ще се опълчим против тях ". 

Посланик Алехандро Поланко също изрази признателност за испанския образец в този конкурс:

" Изключително е значимо, че български младежи през днешния ден са намерили време и са показали интерес към исторически персони, които са създали нещата както би трябвало. Дори и в едни такива комплицирани времена, с цел да не извършат нещо тривиално, което не е било тяхно обвързване . Личният ангажимент към правдата и човечността  се оказват оттатък професионалните отговорности и държавните указания. Това през днешния ден също е толкоз настоящо и постоянно е било настоящо ".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР