Убийството на Алексей Петров може да е поръчано и организирано

...
Убийството на Алексей Петров може да е поръчано и организирано
Коментари Харесай

НОВИНА: Алексей Петров убит от руснаци, защото подслушвал Елеонора Митрофанова?

Убийството на Алексей Петров може да е поръчано и проведено от непозната разследваща работа поради шпионска активност, която е осъществявал Трактора по отношение на посолствата на няколко страни в България. Това е една от версиите за изтезанието на някогашния консултант в ДАНС, която се приема като водеща от някои управителни фрагменти в родните служби за сигурност, научи „ Уикенд “.

Неофициално се твърди, че през последната година Алексей Петров е бил зает със характерна разследваща активност в България – подслушвал е посредством профилирания шпионски програмен продукт „ Пегас “ посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова и високопоставени съветски дипломати и предприемачи, разрастващи бизнес у нас.

Твърди се, че сякаш частната разследваща активност, осъществявана от Трактора против съветското, а и някои други „ вражески “ посолства, е била предоставяна освен в ДАНС, а и на американски сътрудници.

„ Вървяха клюки, че Алексей Петров е съумял да сложи подслушвателни устройства и невидими от невъоръжено око камери за видеонаблюдение даже в парк хотел „ Москва “, където руснаците организират срещи с вербувани свои сътрудници. Публична загадка е, че той имаше и частна централа за подслушване на мобилни телефони от разстояние…

Всъщност, всички изтекли през годините записи на телефонни диалози на Бойко Борисов са дело на Алексей Петров “, твърди почитан чиновник от службите за сигурност. Последното бе доказано и от журналиста Явор Дачков, който разкри, че Трактора години по-късно му е признал, че точно той му е пратил флашката, придобила гражданственост като „ Ало, Ваньо ”.

Според думите на източника си, е доста евентуално Алексей Петров да е премахнат по поръчка от Москва поради дързостта си да взе участие, пък въпреки и като пешка, в комплицирани геополитически игри. Ако тази догадка е вярна, то следователно с организацията на изтезанието му се е заело Главното разследващо ръководство (ГРУ) – централният орган на военното разузнаване на Русия.

На ГРУ в България се приписват опита за ликвидиране посредством отравяне на оръжейния необут Емилиян Гебрев, както и поредност от умишлени повреди посредством провокирани детонации във военни фабрики.

Предполага се, че Алексей Петров е търгувал с сензитивна военна информация, която е предоставял на доверени до някогашния министър председател и сегашен водач в „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков началници в ДАНС.

Съвсем неотдавна Бойко Борисов публично призна, че точно Алексей Петров е посредничил сред него и Кирил Петков за стопляне на връзките им и сформиране на държавно управление. Публична загадка е, че в случай че не беше премахнат, Трактора щеше да оглави дирекцията по икономическа и киберсигурност в ДАНС – пост, който би го направил един от най-опасните и авторитетни хора в страната.

Официално, всички политици отхвърлят с него да са били водени сходни диалози. Атанас Атанасов от „ Демократична България ” обаче позволи, че Трактора самичък е разпространявал сходни клюки, тъй като бил прочут митоман и обичал да се „ прилепва ” към всяка власт.

Реклама

За профилираният шпионски програмен продукт „ Пегас “, създаден от израелската компания „ NSO Group ”, целия свят научи през лятото на 2021 година, когато взаимно следствие на международните авторитетни вестници „ Вашингтон поуст “, „ Гардиън “, „ Льо монд “ и още 16 медии от целия свят разкри, че хиляди политици, видни публични фигури и публицисти по света са били шпионирани от държавни управления на разнообразни страни, употребявайки техните мобилни телефони.

Според следствието шпионският програмен продукт на „ NSO Group ” „ Пегас “ може да включи камерата или микрофона на телефона, да открадне данни от него, без притежателят да е наясно. Софтуерът може да се конфигурира отдалечено, без да е належащо да се подвежда потребителя да го изтегли и откакто е включен, телефонът е дейно шпиониран.

Така апаратът самичък обезпечава достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и известия, имейли, текстови известия, GPS данни и листата с контакти на телефона. „ Пегас “ дава опция на тези, които правят наблюдаване върху задачата, не просто да наблюдават обекта и да схванат с кого беседва и защо, само че също по този начин да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или унизен.

Скандалът със софтуера едвам не смъкна премиера на Гърция Кириакос Мицотакис от власт, откакто предходната пролет се оказа, че с него са били подслушвани сериозни към властта публицисти и политици от опозиционни партии.

Оказва се, че компанията основател на софтуера „ Пегас “ работи и в България, като родните управляващи са ѝ издали позволение за експорт към други страни на разработвания от нея програмен продукт. Дружеството, което оперира в България, е благосъстоятелност на записаната в Кипър „ Секретен сътрудник – Съркълс сълюшънс лимитед “ (CS – Circles Solutions Ltd), сочи информация в Търговския указател. Българската компания е учредена през 2007 година под името „ Данида “ ЕООД. През 2010 година е купена от Надежда-Еди Петрова Роплева и името й е променено на „ Съркълс България “. След това е трансферирана на записаната в Кипър офшорка „ Съркълс “.

Кипърската компания от своя страна е купена от американския фонд „ Франциско Партнърн ”, който тогава купува и израелската „ NSO Group ”. През 2014 година двете компании са слети.

Основната активност на „ Съркълс България “ е разработка на програмен продукт, показва компанията в информацията, която е подала в Търговския указател. Според последния оповестен в Търговския указател доклад на компанията – за 2019 година – тя е записала много прилични доходи в размер на  20 млн. лв..

„ Съркълс България “ има 150 чиновници.

Неофициално се твърди, че сдружението е било под контрола на Алексей Петров и че Трактора си е партнирал с някогашни сътрудници на МОСАД. Върви и друга мълва, която не може да бъде потвърдена публично – че разполагаем на Алексей Петров са били десетки хакери, ръководени от Кристиян Бойков, задържан за източването на данните на милиони българи посредством хакване на системата на Национална агенция за приходите взаимно с босовете на сдружението за киберсигурност „ Тад груп “.

„ Алексей Петров оправи делата на Кристиян Бойков, а и на други хакери с проблеми с правораздаването. Явор Колев, който се води шеф на киберсигурността в „ Лев Инс “ знае доста за шпионския програмен продукт „ Пегас “, попитайте го “, подмята източник на „ Уикенд “ от службите за сигурност.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР