У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски

...
У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски
Коментари Харесай

Застраховането на площи със земеделски култури продължава да изостава

У нас изоставаме доста в застраховането на площи със аграрни култури, което в доста европейски страни е наложително. Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Христина Денева, член на работната група “Земеделско обезпечаване ” към Асоциацията на българските застрахователи.

Тя отбелязва, че през последните години се следи наклонност за последователно увеличение на каузи на този тип застраховка. Търсенето обаче към момента се случва с мудни темпове. Според Денева, това е необяснимо поради внезапните и бързи промени в климата в последните години.

Експертът разяснява, че се застрахова реколтата на база вложените средства за агротехнически мероприятия, като почвени обработки, наторяване и други за произвеждане на културата от 1 декар. Тези застраховки са сезонни и се подписват съгласно вегетацията и интервалите на развъждане на другите типове култури.

В “сезона на градушките ” Христина Денева посъветва земеделците да не икономисват от застраховка, в случай че продукцията им е под намерено небе.

Застраховката в действителност е предварителна защита, с която земеделските производители могат доста да понижат загубите си при настъпването на рискови събития в ръководеното от тях стопанство, показва Денева. 

По думите й, фермерите могат да вземат участие в разнообразни схеми за държавна помощ към Държавен фонд “Земеделие ”, а от тази година процентът на съфинансиране на застрахователната награда е повишен.

Пари алфа българия закона за счетоводството комерсиалният баланс параходство брп продажби заеми първокласни парцели капитал Приста ойл холдинг смарт органик напредък залог облаги бюджет капитал застраховане

Част от застрахователните компании на пазара у нас оферират застраховки за разнообразни типове аграрни култури – полско и оранжерийно произвеждане. 

Ниското равнище на обезпечаване в селското стопанство у нас Христина Денева изяснява, от една страна със слабата осведоменост, индиферентност и неразбирането на застрахователните продукти

като цяло, както и типичната българска настройка “на мен няма да ми се случи ”. Но, съгласно нея, би трябвало да се отчетат и отрицателните настройки към застрахователните компании. 

До 15 юни гроздопроизводителите могат да подават заявки за финансиране по намеса “Застраховане на реколтата ” от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България 2023-2027 година. От Държавен фонд “Земеделие ” прецизират, че за подкрепяне могат да аплайват гроздопроизводители, отглеждащи винени сортове – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Те би трябвало да са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 година.

От фонда напомнят, че преди подаването на документи лозарите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР