Тялото на всеки, най-вече на активно спортуващите, се нуждае от

...
Тялото на всеки, най-вече на активно спортуващите, се нуждае от
Коментари Харесай

Храни, които засилват издръжливостта

Тялото на всеки, най-много на интензивно спортуващите, се нуждае от уместно поддържане. То би трябвало да дава на организма подобаващите хранителни субстанции, които да спомогнат за възобновяване му.

За задачата наложително би трябвало да включите в менюто си тези храни, които потвърдено усъвършенстват издръжливостта и зареждат тялото с сила.

 Батат

Сладки картофи

Този оранжев зарзават е богат на фитохимикали – виновниците за цвета му. Сладките картофи са с по-добра хранителна стойност от елементарните и имат по-високи дози фибри, витамин С и витамин B6 в състава си.

Могат да се употребяват по всевъзможен метод и да се влагат в най-различни ястия. Приемани в умерени количества, сладките картофи са въглехидратите, които няма да ви накарат да надебелеете, а тъкмо противоположното – ще ви дадат нужната сила.

 Киноа

Киноа

Тези неповторими семена са с с високо наличие на протеини, ниско наличие на въглехидрати и не съдържат глутен. Откритият е тях протеин се назовава цялостен протеин. Той е формиран от всички девет незаменими аминокиселини, задоволяващи питателните потребности на индивида.

Приемът на киноа се предлага интензивно на вегани, вегетарианци и спортуващи. Растението спомага още за растежа на мускулите, понижаване на тежестта, усилване на метаболизма и подкрепя естественото изгаряне на мазнините. Киноа съдържа в себе си още магнезий, цинк, витамин В и фолиева киселина – цялостен боеприпас от изгоди за тялото.

 Овесена каша

Овесена каша

В нея се съдържат разтворими фибри, комплицирани въглехидрати, протеини в композиция с невисок гликемичен показател. Това прави овесената каша съвършено средство за дълготрайно освобождение на сила в кръвния поток. Овесена каша предлага на тялото дневна доза витамин B и е богата на минерали и антиоксиданти.

Тази храна спомага за поддържане положително равнище на холестерол в организма и е известена като една от най-питателни храни за организма, изключително за спортистите.

 Кейл

Кейл

Този тип зеле съдържа високи равнища на витамини A, K, В6, калций и желязо. Той е богат на антиоксиданти и оказва помощ за контролиране на възпалителните процеси в организма. В кейла се откриват каротеноиди и флавоноиди - два мощни антиоксиданта, които пазят клетките от свободните радикали. В композиция с високото наличие на фибри тази храна спомага за намаление на холестерола.

 Чиа

Семена от чиа

В тази суперхрана се открива огромно количество фибри, три пъти повече антиоксиданти от боровинките, както и калций, желязо и протеини. В дребните чиа семена има огромно количество омега-3 мастни киселини и хидрофилни съединения. Това значи, че семената от чиа могат да всмукват повече от дванадесет пъти тежестта си във вода, което е изискване за продължителна хидратация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР