Твърди се, че смъртта от измръзване е безболезнена. Но дали

...
Твърди се, че смъртта от измръзване е безболезнена. Но дали
Коментари Харесай

Какво се случва с човешкото тяло при опасно ниски температури?


Твърди се, че гибелта от измръзване е безболезнена. Но дали в действителност е по този начин? Как реагира тялото при рисково ниски температури и какво се случва с организма при измръзване?

от 36,7 градуса по Целзий е идеална за хората. Тогава човешкото тяло действа най-добре. От тази вътрешна температура зависят обмяната на веществата и работата на органите, по тази причина организмът прави всичко допустимо, с цел да поддържа тази телесна температура.

Всъщност той се оправя с тази задача единствено ненапълно - въпреки всичко повече от 5 милиона души в света годишно умират, тъй като са били изложени на прекалено високи или ниски температури.

Обмяната на веществата контролира телесната температура

Тялото разполага с рецептори, които наблюдават за оптималната телесна температура. Ако тя стартира да спада, тялото реагира със засилена обмяна на веществата. Освен това обмяната на веществата затопля човешкото тяло. Ако е студено, тялото се нуждае от повече сила. В студа кръвоносните съдове се свиват, с цел да не губим сила.
Редакцията предлага
Ако обаче до клетките не доближава задоволително кръв, тялото стартира да изпитва болежка. Първо това усещат пръстите на ръцете и краката, носът и ушите. Ако телесната температура продължи да спада, някои жизненоважни органи - като сърцето, белите дробове и мозъкът - стартират да действат лимитирано. Когато телесната температура спадне даже единствено 2 градуса под оптималната, стартира развой на хипотермия. Тялото се пробва да противодейства със засилена интензивност: засилва се мускулната активност и започваме да треперим с цялото си тяло.

При 32 градуса телесна температура треперенето стопира, само че това не е добър знак: просто значи, че тялото към този момент няма сили и сила, даже с цел да трепери. Мозъкът и нервните окончания престават да изпращат сигнали, стартира изтръпване на крайниците.

През тази фаза болките понижават, само че съвсем не можем да се помръднем. В това положение към този момент не можем да приказваме или да мислим, появяват се комплицираност и липса на ориентировка. Тогава тялото минава на пестелив спешен режим. Но и той в едни миг отхвърля да работи.

Внимавайте с алкохола!

Който си мисли, че може да си помогне с малко алкохол, се лъже. За малко алкохолът основава чувство за вътрешна топлота. Това се дължи обаче на обстоятелството, че кръвоносните съдове се уголемяват. Те се пълнят с топла кръв, която обаче доста бързо още веднъж се охлажда. На повърхността на кожата усещаме живителна топлота, само че като цяло тялото ни трепери. Нашите вътрешни органи не се оросяват задоволително с кръв, а телесната температура продължава да спада. Минусовите температури ни сковават, а всяко по-нататъшно намаляване на температурата ни излага на все по-голяма заплаха.

Болезнено ли е измръзването?

Ако температурата на тялото спадне под 29,5 градуса, основният мозък стопира да работи, губим схващане и витаем сред живота и гибелта. Забавя се и сърдечната активност: вместо естествените 60 удара в минута, то бие към този момент единствено един път или два пъти в минута. В резултат от това  кръвообращението стопира и настава гибел. Дали гибелта от измръзване е в действителност безболезнена, както се твърди, не е ясно. Учените не са единомислещи по този въпрос.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР