Турция възнамерява да депортира всички арестувани европейци - бойци и

...
Турция възнамерява да депортира всички арестувани европейци - бойци и
Коментари Харесай

Знае ли Европа какво да прави с джихадистите - граждани на държави от ЕС?

Турция има намерение да депортира всички задържани европейци - бойци и последователи на Ислямска страна. Страните на Европейски Съюз обаче не желаят да си върнат джихадистите, които преди този момент са отпътували за Сирия и Ирак.
В кюрдските лагери и затвори в Северна Сирия има стотици европейци - някогашни бойци и последователи на терористичната формация " Ислямска страна ". Доста доста такива има и в турските затвори. Какво да се прави с тях?
Много страни от Европейски Съюз не желаят да вземат назад своите жители. Ръководителят на пресслужбата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтън напомни този проблем при започване на ноември. В изявление за немския вестник " Щутгартер цайтунг " той сподели, че Анкара има намерение да депортира 20 последователи на ИС, които са немски жители.
Според турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу 1200 задгранични бойци от ИД са в турските затвори. Останалите се държат в центрове за жители, които чакат депортиране. Сойлу сподели още, че Турция ще изгони всички задгранични жители, някогашни бойци на ИД, от страната.
Европа не бърза да прибере " своите " джихадисти
Този проблем надалеч не е нов. Но европейските държавни управления избраха да не го виждат. От момента, в който беше извоювана успеха над " халифата " на ИД, лагерите, охранявани от кюрдите и пандизите в Северна Сирия, се оказаха пренаселени. Най-вече в тях са бойци на ИД, техните дами и деца. Според изследване на брюкселския експертен център на института Егмон, измежду тях са и жители на европейски страни: 500 възрастни - мъже и дами, както и 750 деца.
Изискванията към техните страни на генезис - да върнат тези жители – се чуват непрекъснато, основно от представители на кюрдската администрация в Северна Сирия, които не са в положение сами да решат този проблем. В края на февруари американският президент Доналд Тръмп прикани европейците посредством Тwitter да вземат своите жители от района.
Дълго време нищо не се правеше в това отношение. Ситуацията стартира бързо да се трансформира едвам след турската военна интервенция против кюрдите в северна Сирия. По време на турската атака 750 бойци от ИД, които бяха затворени в пандизите и лагерите, охранявани от кюрдите, съумяха да употребяват основания безпорядък и да избягат от пандиза. Сред тях бяха и 4 немски жители. По-късно те са арестувани от турските военни.
Доколко рисково е завръщането на бойци от ИД в Европа
Този образец демонстрира, че заплахата от неконтролирано завръщане на бойци и последователи на ИД в страните от Европейски Съюз, в частност Германия, стана по-специфична. Както и заплахата от нови офанзиви. Ръководителят на Службата за външно разузнаване (БНД) Бруно Кал по време на чуване в Бундестага предизвести за възходяща опасност за Германия, в случай че броят на бойци от ИД, които съумеят да избягат от лагери и затвори в Северна Сирия, се усили. Според Кал, заради турската военна интервенция в Северна Сирия, защитата на пандизите, в които са ситуирани бойците от ИД, и лагерите, където са държани жени-привърженици на ИД, е отслабена.
Кал сподели също, че е намаляла способността на Германия да вземе немски жители, които са последователи на ИД. Той изясни, че нестабилната обстановка в този район не разрешава на немското разузнаване да поеме отговорност за каквито и да е интервенции.
Германия не отхвърля да върне своите жители
Германският външен министър Хайко Маас разкритикува изказването на турската страна за депортирането на 20 немски жители, които са в Турция, включили се към Ислямска страна, и уточни неналичието на съответна информация от Анкара за бойци на Ислямска страна. " В началото би трябвало ясно да се откри, че в действителност приказваме за жителите на Германия ", сподели Маас. Той призна, че налице са отговорности на немската страна за връщане на своите жители. В същото време той сподели: " Трябва да сме сигурни, че ще имаме задоволително информация за бойците на ИД, тъй че те да могат да бъдат показани пред съда и съгласно немските закони да дават отговор за осъществените закононарушения ".
Представител на немското министерство на вътрешните работи, отговаряйки на въпрос на Дойче веле, съобщи, че депортирането от Турция в Германия би трябвало да протича в сходство с правилото на закона. Подобна процедура, сподели той, включва освен съпоставяне на биометрични данни, само че и изследване, извършено от консулството, с цел да се разбере дали има защо да бъде съден човек и да се оцени вероятният риск, който той съставлява за обществото.
Преди Турция да стартира военна интервенция в Северна Сирия, съгласно немската страна там са арестувани над 80 джихадисти с немско поданство, мъже и дами и над 100 деца. Издадени са заповеди за арест против 28 мъже и 8 дами. Но немците не бързат да връщат жителите си в родината. Отговаряйки на въпрос за какво вършат по този начин, от немското външно министерство се базират на официални условия, по-специално на неналичието на дипломатически връзки с кюрдското управление в Северна Сирия и сирийското държавно управление в Дамаск.
Въпреки това предишното лято четирима сираци и едно болно момиче бяха върнати в Германия от този район. Съдът задължи немското държавно управление да направи това. Сега всички чакат заповед от съда в Берлин-Бранденбург, която би трябвало да реши дали федералното държавно управление е длъжно по лична самодейност да върне немските жители от Северна Сирия в родината си.
Връщане или отнемане от поданство?
Европейските политици ще изгубят повече, в сравнение с печелят от завръщането на бойци на ИД в страните на генезис. В множеството страни сходни ограничения са прекомерно непопулярни заради възходящата терористична опасност. Единствената страна от Европейски Съюз, която след успеха над Ислямска страна взе назад и единствено един от нейните жители измежду бойците на ИД, беше Италия.
Франция, от която напусна максимален брой жители, включили се към Ид, се грижи на първо място за връщането на деца, чиито родители са последователи на ИД. В момента 100 от тях към този момент са във Франция.
В Холандия министърът на правораздаването Фердинанд Граперхаус, говорейки в Народното събрание, съобщи, че Холандия няма да одобри предлагането на Съединени американски щати, които показаха готовността си да изпратят в страната 10 дами последователи на ИД с децата им. Връщането им, изясни министърът, съставлява директна опасност за сигурността освен на Холандия, само че и на други европейски страни. Но половин година по-рано държавното управление съобщи, че търси съдействие с кюрдската администрация в Северна Сирия, с цел да върне съпругите на бойци от ИД в родината им в Холандия.
Във Англия министърът на защитата Бен Уолъс при започване на октомври предизвести против завръщането на английските жители от Северна Сирия, които са подкрепяли ИД. Според Уолъс тези, които са били правилни на Ислямска страна до самия край, са изключително рискови. Англия е една от европейските страни, която изключително постоянно прибягва до практиката на отнемане от поданство. Този способ е използван и за английските жители - последователи на Ислямска страна, чието завръщане в родината им е нежелателно. Най-известният случай е ориста на Шамима Бегум. Майка на три деца, едното от които почина в лагер в северна Сирия, съгласно английски чиновници, има право на поданство на Бангладеш и това, съгласно тях, е задоволително съображение за отнемане на дамата от английско поданство.
Инструментът за отнемане от поданство желаят да употребяват и в Германия. Бундестагът одобри закон в края на април, съгласно който хората, които вземат участие интензивно в терористични организации, могат да бъдат лишени от немско поданство, в случай че имат поданство на друга страна. Същият закон беше признат в Дания.
Примерът на Косово: завръщане на бойци от ИД и техните дами
Обратен е образецът с Косово. От тази балканска страна за територията на Ирак и Сирия, която беше следена от Ислямска страна, отпътуваха повече хора на глава от популацията, в сравнение с от всички останали страни от Европейски Съюз. През април обаче косовските управляващи върнаха 110 души от Северна Сирия, множеството от които дами и деца. Предприемайки такава стъпка държавното управление на Косово пое риск, сподели пред Дойче веле шефът на косовските служби за битка с тероризма Фатос Макколи: " Но това е следен риск. Ние познаваме тези хора. Тези, които са направили закононарушения, ще бъдат изправени пред съда. И ще създадем всичко, което можем, с цел да реинтегрираме всички останали ".
......................................................................................
Матиас декор Хайн, Наталия Позднякова, " DW ".
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР