Увеличението на пенсиите изпревари ръста на заплатите в страната. За

...
Увеличението на пенсиите изпревари ръста на заплатите в страната. За
Коментари Харесай

Пенсионерите ликуват: Увеличението на пенсиите изпревари ръста на заплатите в страната

Увеличението на пенсиите изпревари растежа на заплатите в страната. За последните 10 години (за интервала 2014 - 2023 г.) приходите от пенсии в домакинските бюджети са нарастнали 2,8 пъти. 

За същия интервал растежът на приходите от работни заплати е 2,3 пъти. Това обявиха от Националния статистически институт (НСИ).

Но това не значи автоматизирано, че да си пенсионер е по-добре в сравнение с да работиш, тъй като подвигат пенсията повече от заплатата. Заради употребяваното швейцарско предписание за индексиране на пенсиите – с 50% от инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен приход, старите пенсии изостават от заплатите в страната в интервали на ниска инфлация и стопански напредък, комбиниран с нарастване на възнагражденията.

Отпусканите нови пенсии са по-високи от старите пенсии и по този начин приходите на хората, които са се пенсионирали преди доста години изостават. За нарастването на приходите от пенсии през последните години основна роля изигра повдигането на минималната пенсия, прецизира " Труд ".

Рекордната инфлация през 2022 година удари по джоба множеството българи. Увеличението на заплатите в някои компании компенсира и даже надскочи тази рекордна инфлация, само че в други компании нарастването на заплатите изостава. Но за дълъг интервал от време се оказва, че растежът на приходите доста изпреварва инфлацията.

През 2023 година годишният приход приблизително на човек е 10 846 лева и нараства с 20,4% по отношение на 2022 година, оповестиха от Национален статистически институт. Средният приход на човек на месец е 904 лева За последните 10 години (2014 - 2023 г.) междинният приход на човек се усилва 2,3 пъти.

А в случай че отчетем въздействието на инфлацията, данните на Национален статистически институт демонстрират, че през 2023 година действителните приходи са нарастнали с 10% спрямо 2022 година А за 10-годишен интервал действителното нарастване на приходите е с 58,5%.

Така се доближаваме до стандарта на живот в стопански по-развитите страни. Но настигането на приходите във въдещите страни от Европейски Съюз е прекомерно постепенно.

Последните данни на Евростат демонстрират, че брутният вътрешен артикул на човек от популацията, съгласно покупателната дарба и отчитане на ценовите нива в другите страни, в България е едвам 62% от междинното равнище за страните от Европейски Съюз.

Като по този индикатор сме на последно място в Европейски Съюз. Което демонстрира, че стандартът на живот в страната ни е едвам 62% от междинното равнище за Европейски Съюз.

Заплатите имат максимален дял от парите на фамилиите. Заплатите обезпечават 54,8% от приходите на семействата, демонстрират данните на Национален статистически институт за 2023 година Като през последните 10 години делът на заплатите от общия размер на приходите не се е трансформирал значително.

Вторият максимален източник на приходи за семействата са пенсиите. Делът на пенсиите в домакинските бюджети нараства от 25,8% през 2014 година на 31,8% през 2023 година

Това се дължи на изпреварващото нарастване на приходите от пенсии по отношение на повдигането на заплатите. 2023 година е изключение от общата наклонност през последните години – през предходната година приходите от заплати в домакинските бюджети са нарастнали с 22,5%, а приходите от пенсии – с  13,6%.

Ако към пенсиите прибавим и останалите обществени помощи и компенсации (обезщетения за безработни, фамилни добавки за деца и други обществени помощи), се оказва, че 33,9% от парите на семействата идват от държавния бюджет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР