Турция се оттегли от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа

...
Турция се оттегли от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа
Коментари Харесай

Истанбул напусна Истанбулската конвенция

Турция се отдръпна от Истанбулската спогодба на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами. Указът на президента Реджеп Ердоган беше оповестен от формалния държавен вестник " Ресми Газете ". Противоречивото решение бе посрещнато с митинги – хиляди дами се събраха в центъра на Истанбул, с цел да изразят несъгласието си с решението на държавното управление.

 Istanbul, Turkey

Thousands of women have gathered at the Kadikoy Pier Square in Turkey's largest city to protest President Recep Tayyip Erdogan's decision to withdraw from the Istanbul Convention.

Background: https://t.co/Hws8dpMwXQpic.twitter.com/6rvvdNK2dI
— Balkan Insight (@BalkanInsight) March 20, 2021
Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение беше първият документ в Европа, който консолидира битката против домашното принуждение. Носи името „ Истанбулска спогодба “, тъй като е подписана точно там, а задачата й е да се преследва, предотврати и отстрани домашното принуждение, както и да насърчи равенството. Турция, която първа ратифирица съглашението през 2011 година, означи растеж броя на убийствата на дами през предходната година. Вече ви разказахме, че доста от тях се укриват и се показват като самоубийства, въпреки да има доказателства за физическо принуждение.

Ердоган не е показал публична причина за решението си да се отдръпна от Истанбулската спогодба, само че още предходната година представители ръководещата партия на Ердоган обявиха, че държавното управление обмисля сходно решение. " Гарант за правата на дамите са настоящите разпореждания в нашите подзаконови актове, както и нашата конституция. Съдебната ни система е задоволително динамична и мощна, с цел да приложи нови разпореждания, в случай че такива са нужни ", съобщи министърът на фамилията, труда и обществената политика Зехра Зумрут в Туитър.

Както и у нас, конвенцията се приема със смесени усеща и в Турция – представители на консервативните кръгове в турското общество имат вяра, че конвенцията компрометира „ обичайните фамилни полезности “, съгласно които равенството сред половете е неуместно. В Турция също витае заблудата, че документът по някакъв метод предизвиква хомосексуалността, въпреки в него да няма нищо сходно.

Решението отдалечава Турция още повече от европейските полезности и упоритостта да се причисли към Европейски Съюз. Външният министър на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази страдание за решението на Турция и прикани за преразглеждане.

" Време е да покажем водачество и да стартираме световни старания за битка с насилието над дами, домашното принуждение, а не да отстъпваме от него. Ето за какво можем да изразим дълбокото си страдание и недоумение по отношение на решението на турското държавно управление да се отдръпна от тази спогодба, която даже се назовава Истанбулска ", сподели Борел, представен от АП. Според него тази стъпка освен ще се отрази отрицателно на отбраната на дамите от принуждение в самата Турция, само че " изпраща рисков сигнал към целия свят ".

Конвенцията е подписана от 45 страни. В България обаче Конституционният съд реши, че Истанбулската спогодба не подхожда на Конституцията. Прочетете повече в идната публикация:

 
Истанбулската спогодба, която подписахме, само че не ратифицирахме

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР