Турция и Израел навлизат в най-тежката криза в двустранните отношения

...
Турция и Израел навлизат в най-тежката криза в двустранните отношения
Коментари Харесай

Турция и Израел са в най-тежката дипломатическа криза от 2010 г.

Турция и Израел навлизат в най-тежката рецесия в двустранните връзки от 2010 година, когато в интервенция на израелски командоси против турска флотилия, наближаваща морската обсада на Газа, бяха убити 10 турски деятели.

И този път повода са събития, свързани с линията Газа - гибелта на близо 60 протестиращи палестинци в конфликти с израелската войска. Според израелците в понеделник по границата на ръководената от радикалната ислямистка формация " Хамас " територия са протестирали до 40 000 души и е имало опити за прекосяването ѝ на 13-14 места. Израелската войска е отвърнала с въздушни и танкови офанзиви по цели и тунели на " Хамас ".

Операцията бе посрещната с остри рецензии в Европа, а турският президент назова случилото се кръвопролитие.

Израелското външно министерство извика генералния консул на Турция в Ерусалим и му съобщи да се върне в страната си " за съвещания за известно време ". В сряда по същия метод постъпи турското външно министерство с израелския общоприет консул в Истанбул.

Анкара подлага на критика и преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим тази седмица, изгони израелския дипломат и отзова своите посланици от Израел и Съединени американски щати и прикани в петък да се организира незабавно съвещание на Организацията на ислямските страни.

В " Туитър " президентът Реджеп Тайип Ердоган написа, че " Хамас " не са терористична организация, а съпротивително придвижване, отбраняващо родината си против окупационна мощ, Бенямин Нетаняху е министър председател на страна с апартейд, окупирала над 60 години един безсилен народ, и ръцете му са покрити с палестинска кръв. " Искате урок по човещина? Прочетете десетте Божи заповеди ", предлага още Ердоган.

Отново в " Туитър " Нетаняху отвърна: " Ердоган е измежду най-големите поддръжници на " Хамас " и без подозрение добре схваща тероризма и кланетата. Предлагам да не ни чете морал. "

 Протестиращи в Диарбекир носят плашило на американския президент Доналд Тръмп
© Reuters

Протестиращи в Диарбекир носят плашило на американския президент Доналд Тръмп
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР