Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в неделя, че Русия

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в неделя, че Русия
Коментари Харесай

Чавушоглу: Украйна и Русия са близо до споразумение по някои въпроси

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в неделя, че Русия и Украйна са „близо до съглашение по фундаментални въпроси“, като той се надява на преустановяване на огъня, само че без да показва повече детайлности.

В днешно изявление за вестник „Хюриет“, Чавушоглу акцентира, че Турция „работи денонощно за мир“ и е фокусирана върху организирането на среща сред съветския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски, предава Ройтерс.

Външният министър също по този начин означи, че Турция има близки връзки с Русия, само че че тези връзки не пречат на Анкара да подлага на критика Москва.

„Разговаряйки и с двете страни, ние работим първо за филантропично, а по-късно за непрекъснато преустановяване на огъня “, сподели дипломатът.

Според Чавушоглу, който през предходната седмица пътува до Русия и Украйна за диалози с външните министри на двете страни – Лавров и Кулеба, е имало „сближаване в позициите на двете страни по значими, основни въпроси“.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин, говорейки пред телевизия „Ал Джазира“, сподели, че двете страни се сближават по четири основни въпроса, съобщи Ройтерс. Той цитира съветските настоявания Украйна да се откаже от упоритостите си да се причисли към НАТО, демилитаризацията, това, което Русия назовава „денацификация“, и отбраната на съветския език в Украйна.

Ибрахим Калин също по този начин сподели, че трайното преустановяване на огъня може да бъде реализирано единствено посредством среща сред Путин и украинския президент Владимир Зеленски. Но той означи, че Путин счита, че позициите по „стратегическите въпроси“ за Крим и Донбас не са задоволително близки, с цел да има среща на високо равнище със Зеленски.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР