Турският външен министър Хакан Фидан се срещна с руския си

...
Турският външен министър Хакан Фидан се срещна с руския си
Коментари Харесай

Фидан и Лавров обсъждат зърнената сделка в Москва

Турският външен министър Хакан Фидан се срещна с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Москва, с цел да обсъдят настоящата обстановка в Украйна, провалената договорка за украинското зърно и предлагането на Москва за опция на тази договорка, заяви „ Сабах “.


Дипломатите разгледаха още въпроса за срещата сред президентите си Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, която съгласно турски източници ще се състои на 4 септември.

Турция, която е член на НАТО, оказа помощ за договарянето на единственото огромно съглашение, подписано от враждуващите страни от началото на войната предходната година, а през последните седмици засилва напъните си за възобновяване на жизненоважния кулоар.

Москва съобщи, че предлага нов проект, в който на преференциална цена ще изпрати един милион тона зърно, което да бъде модифицирано в Турция и изпратено на най-нуждаещите се страни, с финансовата поддръжка на Катар.

" Смятаме този план за оптимална работеща опция на договорката за украинското зърно ", обявиха от Кремъл.


Русия твърди, че се е отказала от миналогодишната договорка, защото прекомерно дребна част от зърното е стигала до най-бедните страни и защото към момента е изправена пред спънки при износа на личните си зърно и торове, защото западните наказания засягат заплащанията, застраховките и достъпа до пристанищата.

След неуспеха на договорката за зърно Русия даде обещание да достави гратис количества зърно на шест африкански страни.

Анкара упорства Русия да бъде включена в възможна ново съглашение, защото изключването ѝ крие риск от нови офанзиви против украинските пристанища.

На 4 септември следва среща сред турския президент Реджеп Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин в Сочи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР