Турският президентски говорител Ибрахим Калън окачестви като открити и конструктивни

...
Турският президентски говорител Ибрахим Калън окачестви като открити и конструктивни
Коментари Харесай

Анкара: Преговорите на Турция с Швеция и Финланция във връзка с искането им за членство в НАТО ще бъдат продължени

Турският президентски представител Ибрахим Калън окачестви като открити и градивни състоялите се през днешния ден в централата на НАТО договарянията с представителите на Швеция и Финландия по въпроса, обвързван с настояването на двете страни за присъединение към алианса, предадоха международните организации и турските медии.

По думите му договарянията ще бъдат продължени и те не са обвързани с краен период - идната в края на юни среща на върха на НАТО в Мадрид, осведоми държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Преговорите бяха открити, откровени и ще бъдат продължени. Всичко ще зависи от стъпките, които ще подхващат Швеция и Финландия, сподели Калън пред публицисти в Брюксел.

Преговорният развой, обвързван с безпокойството на Турция във връзка със сигурността ѝ, не е привързан със срещата на върха на НАТО в Мадрид, означи Калън.

Той добави, че Анкара чака от скандинавските страни прекратяването на поддръжката за терористични организации като Кюрдската работническа партия (ПКК) и групировката ФЕТО (която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом в Турция през 2016 г.)

Заместник-министърът на външните работи на Турция Седат Йонал, който взе участие в конференцията в Брюксел, сподели, че на страните (Швеция и Финландия) са били предадени всички нужни документи и от тях се чакат " съответни и ясни отговори ".

Турция се опълчва на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че обезпечават леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и заради обстоятелството, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година В опит да преодолеят турската опозиция Финландия и Швеция обявиха, че стягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят изискванията за оръжейни продажби на Турция, откакто станат членове на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР